Test

Dobit Komercijale banke u I kvartalu 1,15 mlrd dinara, rast od 28,4%

Beogradska Komercijalna banka objavila je nerevidirane finansijske izveštaje za period januar-mart koji pokazuju nastavak rasta profitabilnosti ove finansijske institucije i u tekućoj godini.

komercijalna-banka1
Komercijalna je u prva tri meseca zabeležila snažan rast prihoda od kamata koji su porasli sa 4,2 milijarde dinara u 2011. godini na 4,7 milijardi dinara u istom periodu 2012. Prihodi od naknada i provizija bili su veći za nepuna tri procenta i iznosili su 1,16 milijardi dinara.

Povećana je i profitabilnost iz osnovnog segmenta poslovanja, pa je dobit ostvarena po osnovu kamata, naknada i provizija iznosila 3,5 milijardi dinara i bila je za 12,4 odsto veća u odnosu na isti period protekle godine.

Neto rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja su udvostručeni na 175,2 miliona dinara, dok su usled snažnog pada kursa dinara ostvareni neto rashodi po osnovu kursnih razlika od 6,1 milijardu dinara, dok su u istom periodu lani ostvareni prihodi po ovom osnovu od 1,5 milijardi dinara.

S druge strane, prihod od promene vrednosti imovine i obaveza skočio je 8,3 puta na 7,3 milijarde dinara.

Bruto dobitak najveće domaće banke pod kontrolom države bio je za 28,4 odsto veći i iznosio je 1,15 milijardi dinara. Time je nastavljen trend jačanja profitabilnosti ove banke koja je u 2011. godini zabeležila rekordan neto dobitak od 3,5 milijardi dinara.

Ukupna aktiva Komercijalne na kraju marta tekuće godine iznosila je 288,8 milijardi dinara što je rast od 4,8 odsto od početka godine. Ovom skoku značajan doprinos dala je pozicija datih kredita i depozita koja je porasla 7,1 odsto na 166,8 milijardi dinara.

Najčitanije