Test

Beogradska berza: Poštanska štedionica katapultirana 19 odsto

Sredina nedelje nam donosi  novu cenovnu korekciju uz prilično nizak promet. Belex 15 se već četvrti dan uzastopno nalazi ispod psihološke kote od 500 poena a današnji pad od 0,6 odsto ga je dodatno spustio na 493 boda. Ukupna realizacija je bila relativno slaba dostigavši tek 25,7 miliona dinara.

beogradska-berza4

Najveću pažnja investitora je bila usmerena na Naftnu industriju Srbije (NIIS) koja se trgovala za 7,5 miliona dinara. Cena na otvaranju je iznosila 640 dinara da bi se u drugoj polovini trgovačke sesije pojavila nešto jača tražnja oko nivoa od 650 dinara. Iako je na samom kraju ostao nezadovoljen kupovni nalog na 657 dinara prosečna ponderisana cena je iznosila 650 dinara što je za pola procenta bolje u odnosu na juče. Posle dužeg perioda slabe likvidnosti proizvođač posuđa i bojlera Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) se trgovao za 5,6 miliona dinara na ceni od 1.634 dinara dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) stabilizovao na 473 dinara uz promet od 0,9 miliona dinara.

Dobitnik dana u finansijskom sektoru je bila Banka Poštanska štedionica (PSBN) sa velikim skokom od skoro 19 odsto. Cena je katapultirana na 19.000 dinara pri realizaciji od 1,3 miliona dinara. Nakon jučerašnjeg blažeg oporavka, AIK banka iz Niša (AIKB) se danas ponovo spustila na ravnotežnih 1.599 dinara  gde je vlasnika promenilo 639 akcija. Imlek iz Beograda (IMLK) se ponovo „čistio“ na koti od 3.000 dinara a primetna je nešto slabija ponuda tako da istrgovana količina nije bila velika dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) nastavio silazni trend izgubivši dodatnih pola procenta pa je cena na zatvaranju iznosila 529 dinara što je novi tromesečni minimum.

Na dužničkom tržištu je bio izvrstan promet. Prednjačile su serije A2014, A2015 i A2016 sa pojedinačnim realizacijama od 400 do 500 hiljada evra a prinosne stope su se kretale u rasponu od 6,05 do 6,25 odsto.

Tržišta

Politika i društvo

Minimalna cena rada u Srbiji je jedna od najnižih u Evropi

15 Sep 2014
Minimalna cena rada u Srbiji je jedna od najnižih u Evropi

BEOGRAD - Minimalna cena rada u Srbiji od 115 dinara po satu jedna je od najnižih u Evropi, a nemogućnost da se postigne dogovor o visini minimalca na Socijalno ekonomskom...

Sopstveni biznis

"Launchhub" prima prijave mladih preduzetnika do 28. septembra

15 Sep 2014
"Launchhub" prima prijave mladih preduzetnika do 28. septembra

Bugarski akcelerator "Launchhub" otvorio je novi konkurs usmeren na projekte koji se bave temom vezanom za digitalni sektor, sa fokusom na bitcoin, edtech, healthtech, dev tools, SaaS, cloud infrastructure.

Makroekonomija

Blagi rast proizvodnje u evrozoni

12 Sep 2014
Blagi rast proizvodnje u evrozoni

BRISEL - Industrijska proizvodnja u evrozoni porasla je jedan odsto u julu, pokazali su zvanični podaci u Briselu.

Nekretnine

Sektori

Jeftinije karte u Qatar Airwaysu

15 Sep 2014
Jeftinije karte u Qatar Airwaysu

BEOGRAD - Avio kompanija Qatar Airway najavila je da će u periodu od 15. do 17. septembra prodavati karte na svim letovima u ekonomskoj, biznis i prvoj klasi, po ceni...

Edukacija i karijera

Hrvatima stiže jeftina radna snaga

15 Sep 2014
Hrvatima stiže jeftina radna snaga

ZAGREB - Vrata sezonskog zapošljavanja bosansko-hercegovačkih radnika u Hrvatskoj bi već kroz mesec dana mogla biti širom otvorena.

Najčitanije

Pretraga

Belex