Test

Beogradska berza: Komercijalna banka skočila 4 posto na krilima špekulacija

Prvi majski trgovački dan nije doneo većih promena kada je Beogradska berza u pitanju. Investiciona aktivnost i dalje je na više nego skromnom nivou, dok su najlikvidnije hartije nastavile lagani silazni trend. Indeks Belex 15 izgubio je na vrednosti dodatnih 0,8 odsto, dok je današnji promet akcija bio nepunih 30 miliona dinara.

komercijalna-banka2

Najprometnija hartija na tržištu bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je zabeležio promet od 14,7 miliona dinara, uglavnom kao posledica jedne transakcije dva učesnika na tržištu na nivou od 530 dinara. Ovaj najveći regionalni prerađivač soje porastao je 1,3 odsto nakon što se proteklih dana sa malim prometom spustio nekoliko procenata. Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je petinu procenta na 644 dinara uz promet od 5,4 miliona dinara, premda je danas zabeležena solidna tražnja za ovom hartijom. Beogradski Imlek (IMLK) oslabio je za trećinu procenta na 3.035 dinara uz realiazaciju od 1,6 miliona dinara, iako je ova kompanija objavila da će sticati sopstvene akcije po prvi put na nivou od 3.100 dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio je 3,6 odsto na 457 dinara uz neveliki promet, dok je dobitnik dana bila Goša Montaža (GMON) koja je skočila skoro maksimalnih 20 procenata na 2.990 dinara uz promet od 2,3 miliona dinara.

Bankarske akcije nisu beležile velike realizacije. Beogradska Komercijalna banka (KMBN) skočila je skoro četiri odsto na 1.673 dinara, uz neveliku realizaciju, nakon što su beogradski mediji preneli informaciju da bi ova najveća banka pod državnom kontrolom mogla biti predmet preuzimanja od strane nemačke Deutche banke. Agrobanka (AGBN) koja bi danas trebala da održi vanrednu skupštinu po pitanju izbora novog revizora poslovanja, pala je 4,2 odsto na 910 dinara uz promet od 0,4 miliona dinara. Takođe uz neveliku realizaciju, AIK banka (AIKB) je oslabila 1,4 odsto na 1.578 dinara.

Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 21,3 hiljadu evra, a najprometnija serija A2015 zabeležila je prinos od 5,9 odsto.

BEOGRAD - Na teritoriji Beog...

BEOGRAD - Prema mnogim proce...

BEOGRAD - Članovi Socijalno-...

Tržišta

Politika i društvo

Francuska: Slab rast plata u 2015.

14 Sep 2014
Francuska: Slab rast plata u 2015.

PARIZ - Francuska peduzeća ostaju "krajnje uzdržana" i predviđaju rast plata zaposlenih u 2015. od dva odsto.

Sopstveni biznis

Kako podići moral zaposlenima?

14 Sep 2014
Kako podići moral zaposlenima?

U današnjem svetu rada izmenjena su pravila igre i način na koji doživljavamo radno mesto, ali jedno ostaje isto – sretni zaposleni su produktivni zaposleni.

Makroekonomija

Blagi rast proizvodnje u evrozoni

12 Sep 2014
Blagi rast proizvodnje u evrozoni

BRISEL - Industrijska proizvodnja u evrozoni porasla je jedan odsto u julu, pokazali su zvanični podaci u Briselu.

Nekretnine

Sektori

"Wizzair" dolazi u Niš

12 Sep 2014
"Wizzair" dolazi u Niš

NIŠ - Ugovor sa mađarskim Wizzairom o uspostavljanju redovnih letova iz Niša trebalo bi da bude potpisan "u narednih nekoliko nedelja".

Edukacija i karijera

Sezonci više ne rade na crno

14 Sep 2014
Sezonci više ne rade na crno

BEOGRAD - Sezonski poslovi više ne mogu da se rade na crno. Većina berača i građevinara, koji preko leta obavljaju povremene poslove, legalno su prijavljeni.

Najčitanije

Pretraga

Belex