Test

Beogradska berza: Velika letargija na tržištu, pad indeksa

I drugi trgovački dan u sedmici protekao je uz veliku letargiju na tržištu te su svega dve hartije iz korpusa likvidnih zabeležile realizaciju veću od milion dinara. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 20,9 miliona dinara, dok je indeks Belex 15 izgubio na vrednosti skoro jedan odsto spustivši se na 491,1 poen.

beogradska-berza2

Najprometnija hartija na tržištu bilo je preduzeće Sacen iz Novog Sada (SCEN) koje je zabeležilo promet od 6,2 miliona dinara uz maksimalni rast vrednosti od 20 procenata. U ovoj transakciji isprometovano je 8,1 odsto od ukupnog broja akcija ove kompanije. Od uobičajeno likvidnih hartija najprometnija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je ostvarila promet od 3,7 miliona dinara uz pad od 2,7 odsto na 623 dinara. NIS je tako nastavio silazni trend, a na današnjem trgovanju spuštao se i do nivoa od 615 dinara. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je blago oslabio na 458 dinara uz promet od 1,2 miliona dinara, dok se Energoprojekt (ENHL) zadržao na nivou od 450 dinara uz realizaciju od 0,8 miliona dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) pao je 1,3 odsto na 528 dinara uz skroman promet od 0,2 miliona dinara. Zemunska Galenika Fitofarmacija (FITO) nakon jučerašnjeg skoka sa malim prometom, spustila se na 2.400 dinara uz pad od skoro četiri odsto, dok je Imlek (IMLK) blago porastao na 3.025 miliona dinara sa prometom od skoro milion dinara.


Bankarske hartije ponovo nisu nailazile na veću pažnju ulagača. Najprometnije su bile prioritetne akcije Poštanske štedionice (PSBNPB) koje su skočile maksimalnih 20 procenata uz promet od 1,3 miliona dinara. Komercijalna banka (KMBN) se zadržala na nivou od 1.773 dinara uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, dok je AIK banka (AIKB) pala 1,3 odsto na 1.579 dinara uz promet od 0,2 miliona dinara. Akcije Agrobanke (AGBN) oporavile su se preko pet procenata, ali uz skroman promet.

Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skromnu realizaciju od 17,3 hiljade evra, a prinos najprometnije serije A2014 bio je neznatno iznad šest odsto.

Godišnji izveštaj EK o napre...

BEOGRAD - Ministri zemalja č...

BEOGRAD - Potpredsednik Vlad...

Tržišta

Beogradska berza: Pad vrednosti indeksa, najprometnije akcije Alfa Plama

22 Sep 2014
Beogradska berza: Pad vrednosti indeksa, najprometnije akcije Alfa Plama

BEOGRAD - Na početku nove sedmice indeksi su upisali pad vrednosti dok je ukupan promet akcijama iznosio tek 21,5 miliona dinara.

Politika i društvo

EK: Srbija je ostvarila napredak

22 Sep 2014
EK: Srbija je ostvarila napredak

Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije konstatuje značajan ili umeren napredak u većini oblasti važnih za proces evropskih integracija, a kritike se odnose na ljudska prava, pre svega LGBT populacije,...

Sopstveni biznis

Makroekonomija

G20 će podstaći svetsku ekonomiju s 2.000 milijardi dolara

22 Sep 2014
G20 će podstaći svetsku ekonomiju s 2.000 milijardi dolara

CAIRNS - Finansijski čelnici skupine G20 najvećih svetskih ekonomija poručili su da su blizu dogovoru o ubrizgavanju novih 2.000 milijardi dolara u svetsku ekonomiju.

Nekretnine

Počinje kontrola državnih nekretnina

21 Sep 2014
Počinje kontrola državnih nekretnina

BEOGRAD - Državna revizorska institucija počela je drugu reviziju svrsishodnosti poslovanja koja se odnosi na raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srbije.

Sektori

Utorak dan D za Južni tok

22 Sep 2014
Utorak dan D za Južni tok

BEOGRAD - Ministri zemalja članica Energetske zajednice razmotriće u utorak, 24. septembra, na sastanku u Kijevu, izgradnju gasovoda Južni tok.

Edukacija i karijera

Nemačkoj potrebne zanatlije

22 Sep 2014
Nemačkoj potrebne zanatlije

BERLIN - Preduzetnici u Nemačkoj suočeni su s problemom nedostatka zanatskih učnika i pomoćne radne snage.

Najčitanije

Pretraga

Belex