Test

Preduzeća se retko odlučuju za raspodelu dobiti kroz dividendu

Za 2011. godinu, dividende su najavile firme Planinka iz Kuršumlije, pirotski Tigar i Imlek. U zavisnosti od kompanije, dividende se kreću od desetak pa do nekoliko stotina dinara po akciji.

porez5

Oko 2,6 miliona građana Srbije danas poseduje deonice NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla (2,2 miliona dalo naloge za prodaju). Oni koji akcije i dalje čuvaju, po pravilu bi trebalo da računaju na dividende, ali je pitanje da li će ih kompanije i deliti. Obe kompanije su prošle godine poslovale u plusu, ali njihovi akcionari nisu dobili dividende. NIS je dobit upotrebio za pokrivanje gubitaka iz ranijih godina. Aerodrom je isplatio dividendu od 2,2 milijarde dinara, ali je jedini primalac bila država.

U NIS-u kažu da je to odluka skupštine akcionara, koja bi trebalo da bude doneta u prvoj polovini ove godine. Ova kompanije je prošle godine ostvarila dobit od 40,6 milijardi dinara. U Aerodromu Nikola Tesla kažu da će odluka o raspodeli dobiti biti doneta na redovnoj sednici skupštine akcionara, nakon usvajanja i revizije finansijskog izveštaja za 2011.

Analitičari Sinteza Invest grupe navode da je lider u apsolutnom iznosu isplate dividende za 2010. bio niški DIN, koji je akcionarima isplatio celu dobit iz 2010. od 1,9 milijardi dinara. Slično su postupile i šećerane pod kontrolom Helenic Sugara, te Crvenka i Šajkaš, koje su akcionarima isplatite 1,3 milijarde dinara.

"Uprava mora objasniti zašto je odlučila da isplati ili ne isplati dividendu. Najčešći razlog nepostojanja dividende je odluka da se dobit investira. Profit se može koristiti i za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina, ali i rezerve", kaže Ana Tripović iz Vajs brokera.

Tržišta

Beogradska berza: Predvodnik prometa na domaćem tržištu kapitala bile su akcije Imleka

24 Apr 2014
Beogradska berza: Predvodnik prometa na domaćem tržištu kapitala bile su akcije Imleka

BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi danas je zabeležen značajan rast prometa pri čemu su promene vrednosti oba indeksa imala pozitivan predznak.

Politika i društvo

Ukupno 21 kompanija iz regiona obećala posao mladima

24 Apr 2014
Ukupno 21 kompanija iz regiona obećala posao mladima

Ukupno 21 kompanija iz regiona potpisale su povelju o saradnji kojom se obavezuju da će u narednom narednom periodu zapošljavati mlade.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Moody’s: Oporavak rasta CIE podupire stabilizaciju kreditnih trendova

24 Apr 2014
Moody’s: Oporavak rasta CIE podupire stabilizaciju kreditnih trendova

Ekonomski oporavak, iako neravnomeran, širom centralne i istočne Evrope (CIE) podržava nastavak stabilizacije u kreditnim tokovima u regionu, kaže se u izveštaju Moody's Investors Service.

Nekretnine

Sektori

Edukacija i karijera

Najčitanije

Pretraga

Belex