Test

Preduzeća se retko odlučuju za raspodelu dobiti kroz dividendu

Za 2011. godinu, dividende su najavile firme Planinka iz Kuršumlije, pirotski Tigar i Imlek. U zavisnosti od kompanije, dividende se kreću od desetak pa do nekoliko stotina dinara po akciji.

porez5

Oko 2,6 miliona građana Srbije danas poseduje deonice NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla (2,2 miliona dalo naloge za prodaju). Oni koji akcije i dalje čuvaju, po pravilu bi trebalo da računaju na dividende, ali je pitanje da li će ih kompanije i deliti. Obe kompanije su prošle godine poslovale u plusu, ali njihovi akcionari nisu dobili dividende. NIS je dobit upotrebio za pokrivanje gubitaka iz ranijih godina. Aerodrom je isplatio dividendu od 2,2 milijarde dinara, ali je jedini primalac bila država.

U NIS-u kažu da je to odluka skupštine akcionara, koja bi trebalo da bude doneta u prvoj polovini ove godine. Ova kompanije je prošle godine ostvarila dobit od 40,6 milijardi dinara. U Aerodromu Nikola Tesla kažu da će odluka o raspodeli dobiti biti doneta na redovnoj sednici skupštine akcionara, nakon usvajanja i revizije finansijskog izveštaja za 2011.

Analitičari Sinteza Invest grupe navode da je lider u apsolutnom iznosu isplate dividende za 2010. bio niški DIN, koji je akcionarima isplatio celu dobit iz 2010. od 1,9 milijardi dinara. Slično su postupile i šećerane pod kontrolom Helenic Sugara, te Crvenka i Šajkaš, koje su akcionarima isplatite 1,3 milijarde dinara.

"Uprava mora objasniti zašto je odlučila da isplati ili ne isplati dividendu. Najčešći razlog nepostojanja dividende je odluka da se dobit investira. Profit se može koristiti i za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina, ali i rezerve", kaže Ana Tripović iz Vajs brokera.

BEOGRAD - U Srbiji, a pogoto...

Stanovnicima u centru Niša o...

BEOGRAD - Broj građana u Srb...

Tržišta

Evro skoro nepromenjen, umereni pad funte u odnosu na dolar

14 Jul 2014
Evro skoro nepromenjen, umereni pad funte u odnosu na dolar

Evro je tokom petka ostao skoro nepromenjen u odnosu na dolar kako se zabrinutost oko najveće Portugalske banke smanjila što umanjilo i tražnju za dolarom kao sigurnim instrumentom.

Politika i društvo

Zabranu zapošljavanja poštuje samo pet opština

14 Jul 2014
Zabranu zapošljavanja poštuje samo pet opština

Lokalne samouprave u Srbiji, opštine i gradovi, postale su jedan od najvećih i najznačajnijih poslodavaca.

Sopstveni biznis

Zarada po hektaru aronije do 30.000 evra

07 Jul 2014
Zarada po hektaru aronije do 30.000 evra

U Srbiji ima sve više proizvođača voća i lekovitog bilja. Povećavaju se površine i pod organskom proizvodnjom. Sve je više plantaža borovnica, a poslednjih godina znatne površine zauzima aronija.

Makroekonomija

Javni dug Srbije - 20,84 milijardi evra

14 Jul 2014
Javni dug Srbije - 20,84 milijardi evra

BEOGRAD - Javni dug Srbije trenutno iznosi 20,849 milijardi evra i veći je za gotovo 200 miliona evra u odnosu na zadnji dan maja ove godine, kada je iznosio 20,65...

Nekretnine

Stanodavci zakinuli državu za 233 miliona evra

14 Jul 2014
Stanodavci zakinuli državu za 233 miliona evra

BEOGRAD - U Srbiji, a pogotovu u Beogradu, postoji velika grupa utajivača poreza, koji su, zasada nedodirljivi. To su stanodavci.

Sektori

Pop - up radnje osvajaju kupce

13 Jul 2014
Pop - up radnje osvajaju kupce

Iako su klasične prodavnice koje robu izlažu u izlogu i dalje omiljeno mesto Francuza, radnje nove generacije, takozvane pop-up prodavnice, osvajaju kupce.

Edukacija i karijera

Najčitanije

Pretraga

Belex