Test

Preduzeća se retko odlučuju za raspodelu dobiti kroz dividendu

Za 2011. godinu, dividende su najavile firme Planinka iz Kuršumlije, pirotski Tigar i Imlek. U zavisnosti od kompanije, dividende se kreću od desetak pa do nekoliko stotina dinara po akciji.

porez5

Oko 2,6 miliona građana Srbije danas poseduje deonice NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla (2,2 miliona dalo naloge za prodaju). Oni koji akcije i dalje čuvaju, po pravilu bi trebalo da računaju na dividende, ali je pitanje da li će ih kompanije i deliti. Obe kompanije su prošle godine poslovale u plusu, ali njihovi akcionari nisu dobili dividende. NIS je dobit upotrebio za pokrivanje gubitaka iz ranijih godina. Aerodrom je isplatio dividendu od 2,2 milijarde dinara, ali je jedini primalac bila država.

U NIS-u kažu da je to odluka skupštine akcionara, koja bi trebalo da bude doneta u prvoj polovini ove godine. Ova kompanije je prošle godine ostvarila dobit od 40,6 milijardi dinara. U Aerodromu Nikola Tesla kažu da će odluka o raspodeli dobiti biti doneta na redovnoj sednici skupštine akcionara, nakon usvajanja i revizije finansijskog izveštaja za 2011.

Analitičari Sinteza Invest grupe navode da je lider u apsolutnom iznosu isplate dividende za 2010. bio niški DIN, koji je akcionarima isplatio celu dobit iz 2010. od 1,9 milijardi dinara. Slično su postupile i šećerane pod kontrolom Helenic Sugara, te Crvenka i Šajkaš, koje su akcionarima isplatite 1,3 milijarde dinara.

"Uprava mora objasniti zašto je odlučila da isplati ili ne isplati dividendu. Najčešći razlog nepostojanja dividende je odluka da se dobit investira. Profit se može koristiti i za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina, ali i rezerve", kaže Ana Tripović iz Vajs brokera.

BEOGRAD - Poreski inspektori...

BEOGRAD - Nacionalne službe ...

BRISEL - Posle šest meseci p...

Tržišta

Politika i društvo

Nemačke firme: Imaćemo štetu od sankcija Rusiji

23 Jul 2014
Nemačke firme: Imaćemo štetu od sankcija Rusiji

Nemačke firme upozorile su šefove evropskih diplomatija na eventualnu štetu koju bi mogle da im nanesu nove sankcije protiv Rusije.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Posle šest meseci, javni dug u evrozoni raste

23 Jul 2014
Posle šest meseci, javni dug u evrozoni raste

BRISEL - Posle šest meseci pada, javni dug u evrozoni porastao je početkom 2014. i dostigao 93,9 odsto BDP u prvom tromesečju, dok je krajem 2013. bio 92,7 odsto.

Nekretnine

Stanodavci zakinuli državu za 233 miliona evra

14 Jul 2014
Stanodavci zakinuli državu za 233 miliona evra

BEOGRAD - U Srbiji, a pogotovu u Beogradu, postoji velika grupa utajivača poreza, koji su, zasada nedodirljivi. To su stanodavci.

Sektori

O poskupljenju struje do kraja jula

22 Jul 2014
O poskupljenju struje do kraja jula

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio da će tender za isušivanje Tamnave zapad biti raspisan danas ili sutra i dodao da će se do kraja meseca znati...

Edukacija i karijera

Beer fest: Posao za 500 mladih

23 Jul 2014
Beer fest: Posao za 500 mladih

BEOGRAD - Beogradska kulturna mreža zaposliće više od 500 mladih ljudi na Beer festu koji počinje 13. avgusta, najavili su producenti festivala.

Najčitanije

Pretraga

Belex