Test

Preduzeća se retko odlučuju za raspodelu dobiti kroz dividendu

Za 2011. godinu, dividende su najavile firme Planinka iz Kuršumlije, pirotski Tigar i Imlek. U zavisnosti od kompanije, dividende se kreću od desetak pa do nekoliko stotina dinara po akciji.

porez5

Oko 2,6 miliona građana Srbije danas poseduje deonice NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla (2,2 miliona dalo naloge za prodaju). Oni koji akcije i dalje čuvaju, po pravilu bi trebalo da računaju na dividende, ali je pitanje da li će ih kompanije i deliti. Obe kompanije su prošle godine poslovale u plusu, ali njihovi akcionari nisu dobili dividende. NIS je dobit upotrebio za pokrivanje gubitaka iz ranijih godina. Aerodrom je isplatio dividendu od 2,2 milijarde dinara, ali je jedini primalac bila država.

U NIS-u kažu da je to odluka skupštine akcionara, koja bi trebalo da bude doneta u prvoj polovini ove godine. Ova kompanije je prošle godine ostvarila dobit od 40,6 milijardi dinara. U Aerodromu Nikola Tesla kažu da će odluka o raspodeli dobiti biti doneta na redovnoj sednici skupštine akcionara, nakon usvajanja i revizije finansijskog izveštaja za 2011.

Analitičari Sinteza Invest grupe navode da je lider u apsolutnom iznosu isplate dividende za 2010. bio niški DIN, koji je akcionarima isplatio celu dobit iz 2010. od 1,9 milijardi dinara. Slično su postupile i šećerane pod kontrolom Helenic Sugara, te Crvenka i Šajkaš, koje su akcionarima isplatite 1,3 milijarde dinara.

"Uprava mora objasniti zašto je odlučila da isplati ili ne isplati dividendu. Najčešći razlog nepostojanja dividende je odluka da se dobit investira. Profit se može koristiti i za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina, ali i rezerve", kaže Ana Tripović iz Vajs brokera.

Tržišta

Politika i društvo

The Economist: Srbija između Rusije i EU

22 Aug 2014
The Economist: Srbija između Rusije i EU

BEOGRAD - Teško je biti oštar prema Srbiji zbog izvoza malina u Rusiju, kad Francuska prodaje ratne brodove, ali Srbija će na kraju morati da se osloni na evropski put...

Sopstveni biznis

Otvoreni konkursi Evropske komisije za inovativne male i srednje kompanije

19 Aug 2014
Otvoreni konkursi Evropske komisije za inovativne male i srednje kompanije

BEOGRAD - Evropska komisija dodelila je 155 grantova u prvom krugu aplikacija za mala i srednja preduzeća koja razvijaju inovativna rešenja – "Horizon 2020".

Makroekonomija

Danica Popović: Nema tog tajkuna koji bi se prijavio na ovakav konkurs

30 Aug 2014
Danica Popović: Nema tog tajkuna koji bi se prijavio na ovakav konkurs

BEOGRAD - Profesor makroekonomije na Ekonomskom fakultetu BU Danica Popović u komentaru za Politiku kaže da je Vučić zaista hteo da skine tajkune sa grbače naroda, dovoljno je bilo da...

Nekretnine

Sektori

Air Serbia: Jeftinije karte za Ljubljanu i Cirih

22 Aug 2014
Air Serbia: Jeftinije karte za Ljubljanu i Cirih

BEOGRAD - Air Serbia omogućila je, u okviru promotivne kampanje "Srećni petak", jeftinije karte za povratne letove do Ljubljane i Ciriha, koje će klijenti moći da nabave samo danas.

Edukacija i karijera

Ostajemo bez obućara, stolara i tesara

22 Aug 2014
Ostajemo bez obućara, stolara i tesara

BEOGRAD - Srbija bi uskoro mogla da ostane bez obućara, stolara, vodoinstalatera, mašinbravara, automehaničara, tesara.

Najčitanije

Pretraga

Belex