Test

Amazon, akcija koja zbunjuje ulagače

Akcijama globalno popularne internet prodavnice trguje se uz apsurdno visok odnos cene i zarade.

amazon

Amazon se našao u fokusu stranih ulagača, ne toliko zbog svojih uspeha, koliko zbog protivrečnosti koja nagoveštavaju da se njena akcija približava prekretnici.

S rezultatima za prvi kvartal Amazon je znatno premašio očekivanja analitičara: s ukupnim prihodom od 13,185 milijardi dolara, postigao je operativnu dobit od 192 miliona dolara i zaradu po akciji od 28 centa - a predviđalo se sedam centi.

U skladu s tim Amazonu raste i cena, međutim, čini se da je taj rast poprimio neverovatne proporcije. Kako je izračunao analitičar Bill Maurer, cena Amazonove akcije od 2007. do 2010. bila je između 44 i 61 puta veća od zarade, dok je u 2011. postala prosečno 149 puta veća! A ako bi se kao verodostojna uzela očekivanja za 2012. zarade od 1,27 dolara po akciji, aktuelna Amazonova vrednost bila bi 183 puta veća od zarade.

Neobično knjigovodstvo

Naime, od 2009. Amazonova bruto marža ne pada i kreće se malo ispod 23,95 posto, ali operativna dobit se snizila sa 4,99 posto na 1,46 posto. Profit je pao sa 3,62 posto na ispod jedan posto (tačno 0,99%). Zašto se onda akcija približava odnosu p/e od 200 i ceni od 300 dolara, to, sudeći po komentarima na internetu, nikome nije jasno.

Ali, kao i u drugim takvim slučajevima, sve su glasniji saveti da se Amazonova akcija šortuje, za početak možda oprezno i pomalo, a kasnije... Tim više što i Bill Maurer upozorava da je Amazonova tehnika izračunavanja zarade krajnje neobična, a i broj akcija koje prijavljuje tržištu se stalno menja: na kraju prvog kvartala 2009. bilo je 437 miliona akcija, a na kraju zadnjeg 460 miliona komada. A to, kod kompanije koja posluje s manje od jedan posto profita, jako utiče i na rezultate računate po jednoj akciji.

BEOGRAD - Akcionari Agrobank...

BEOGRAD - U poslednjih godin...

LISABON - Američka bonitetna...

Tržišta

Azijske berze: Optimizam oko Kine podigao indekse

29 Jul 2014
Azijske berze: Optimizam oko Kine podigao indekse

TOKYO - Na azijskim berzama cene akcija se jutros kreću oko najviših nivoa u tri godine jer se ulagači nadaju da je razdoblje usporavanja rasta kineske ekonmije završeno.

Politika i društvo

Industrija luksuza u problemima

28 Jul 2014
Industrija luksuza u problemima

PARIZ - Slabi poslovni rezultati LVMH-a, najvećeg svetskog proizvođača luksuzne robe, potvrdili su prošle nedelje da je industrija brendiranih proizvoda suočena sa sporim rastom zbog pada potražnje kineskih i ruskih...

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Moody's veruje u Portugaliju

27 Jul 2014
Moody's veruje u Portugaliju

LISABON - Američka bonitetna agencija Moody's povisila je kreditni rejting Portugalije za jedan stepen na "Ba1", uz stabilnu prognozu.

Nekretnine

Mihajlović: Od avgusta brže do građevinskih dozvola

26 Jul 2014
Mihajlović: Od avgusta brže do građevinskih dozvola

BEOGRAD - Novi Zakon o planiranju i izgradnji biće usvojen u avgustu, najavljuje ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Sektori

Dnevna karta za gradski prevoz 250 dinara, u prodaji od 4. avgusta

28 Jul 2014
Dnevna karta za gradski prevoz 250 dinara, u prodaji od 4. avgusta

BEOGRAD - Prodaja dnevne karte za gradski prevoz, koja važi 24 sata, počinje 4. avgusta, saznaju “24 sata”. Dnevna karta će koštati 250 dinara i moći će da se kupi...

Edukacija i karijera

Beer fest: Posao za 500 mladih

23 Jul 2014
Beer fest: Posao za 500 mladih

BEOGRAD - Beogradska kulturna mreža zaposliće više od 500 mladih ljudi na Beer festu koji počinje 13. avgusta, najavili su producenti festivala.

Najčitanije

Pretraga

Belex