Test

Amazon, akcija koja zbunjuje ulagače

Akcijama globalno popularne internet prodavnice trguje se uz apsurdno visok odnos cene i zarade.

amazon

Amazon se našao u fokusu stranih ulagača, ne toliko zbog svojih uspeha, koliko zbog protivrečnosti koja nagoveštavaju da se njena akcija približava prekretnici.

S rezultatima za prvi kvartal Amazon je znatno premašio očekivanja analitičara: s ukupnim prihodom od 13,185 milijardi dolara, postigao je operativnu dobit od 192 miliona dolara i zaradu po akciji od 28 centa - a predviđalo se sedam centi.

U skladu s tim Amazonu raste i cena, međutim, čini se da je taj rast poprimio neverovatne proporcije. Kako je izračunao analitičar Bill Maurer, cena Amazonove akcije od 2007. do 2010. bila je između 44 i 61 puta veća od zarade, dok je u 2011. postala prosečno 149 puta veća! A ako bi se kao verodostojna uzela očekivanja za 2012. zarade od 1,27 dolara po akciji, aktuelna Amazonova vrednost bila bi 183 puta veća od zarade.

Neobično knjigovodstvo

Naime, od 2009. Amazonova bruto marža ne pada i kreće se malo ispod 23,95 posto, ali operativna dobit se snizila sa 4,99 posto na 1,46 posto. Profit je pao sa 3,62 posto na ispod jedan posto (tačno 0,99%). Zašto se onda akcija približava odnosu p/e od 200 i ceni od 300 dolara, to, sudeći po komentarima na internetu, nikome nije jasno.

Ali, kao i u drugim takvim slučajevima, sve su glasniji saveti da se Amazonova akcija šortuje, za početak možda oprezno i pomalo, a kasnije... Tim više što i Bill Maurer upozorava da je Amazonova tehnika izračunavanja zarade krajnje neobična, a i broj akcija koje prijavljuje tržištu se stalno menja: na kraju prvog kvartala 2009. bilo je 437 miliona akcija, a na kraju zadnjeg 460 miliona komada. A to, kod kompanije koja posluje s manje od jedan posto profita, jako utiče i na rezultate računate po jednoj akciji.

Tržišta

Politika i društvo

The Economist: Srbija između Rusije i EU

22 Aug 2014
The Economist: Srbija između Rusije i EU

BEOGRAD - Teško je biti oštar prema Srbiji zbog izvoza malina u Rusiju, kad Francuska prodaje ratne brodove, ali Srbija će na kraju morati da se osloni na evropski put...

Sopstveni biznis

Otvoreni konkursi Evropske komisije za inovativne male i srednje kompanije

19 Aug 2014
Otvoreni konkursi Evropske komisije za inovativne male i srednje kompanije

BEOGRAD - Evropska komisija dodelila je 155 grantova u prvom krugu aplikacija za mala i srednja preduzeća koja razvijaju inovativna rešenja – "Horizon 2020".

Makroekonomija

Danica Popović: Nema tog tajkuna koji bi se prijavio na ovakav konkurs

30 Aug 2014
Danica Popović: Nema tog tajkuna koji bi se prijavio na ovakav konkurs

BEOGRAD - Profesor makroekonomije na Ekonomskom fakultetu BU Danica Popović u komentaru za Politiku kaže da je Vučić zaista hteo da skine tajkune sa grbače naroda, dovoljno je bilo da...

Nekretnine

Sektori

Air Serbia: Jeftinije karte za Ljubljanu i Cirih

22 Aug 2014
Air Serbia: Jeftinije karte za Ljubljanu i Cirih

BEOGRAD - Air Serbia omogućila je, u okviru promotivne kampanje "Srećni petak", jeftinije karte za povratne letove do Ljubljane i Ciriha, koje će klijenti moći da nabave samo danas.

Edukacija i karijera

Ostajemo bez obućara, stolara i tesara

22 Aug 2014
Ostajemo bez obućara, stolara i tesara

BEOGRAD - Srbija bi uskoro mogla da ostane bez obućara, stolara, vodoinstalatera, mašinbravara, automehaničara, tesara.

Najčitanije

Pretraga

Belex