Test

Amazon, akcija koja zbunjuje ulagače

Akcijama globalno popularne internet prodavnice trguje se uz apsurdno visok odnos cene i zarade.

amazon

Amazon se našao u fokusu stranih ulagača, ne toliko zbog svojih uspeha, koliko zbog protivrečnosti koja nagoveštavaju da se njena akcija približava prekretnici.

S rezultatima za prvi kvartal Amazon je znatno premašio očekivanja analitičara: s ukupnim prihodom od 13,185 milijardi dolara, postigao je operativnu dobit od 192 miliona dolara i zaradu po akciji od 28 centa - a predviđalo se sedam centi.

U skladu s tim Amazonu raste i cena, međutim, čini se da je taj rast poprimio neverovatne proporcije. Kako je izračunao analitičar Bill Maurer, cena Amazonove akcije od 2007. do 2010. bila je između 44 i 61 puta veća od zarade, dok je u 2011. postala prosečno 149 puta veća! A ako bi se kao verodostojna uzela očekivanja za 2012. zarade od 1,27 dolara po akciji, aktuelna Amazonova vrednost bila bi 183 puta veća od zarade.

Neobično knjigovodstvo

Naime, od 2009. Amazonova bruto marža ne pada i kreće se malo ispod 23,95 posto, ali operativna dobit se snizila sa 4,99 posto na 1,46 posto. Profit je pao sa 3,62 posto na ispod jedan posto (tačno 0,99%). Zašto se onda akcija približava odnosu p/e od 200 i ceni od 300 dolara, to, sudeći po komentarima na internetu, nikome nije jasno.

Ali, kao i u drugim takvim slučajevima, sve su glasniji saveti da se Amazonova akcija šortuje, za početak možda oprezno i pomalo, a kasnije... Tim više što i Bill Maurer upozorava da je Amazonova tehnika izračunavanja zarade krajnje neobična, a i broj akcija koje prijavljuje tržištu se stalno menja: na kraju prvog kvartala 2009. bilo je 437 miliona akcija, a na kraju zadnjeg 460 miliona komada. A to, kod kompanije koja posluje s manje od jedan posto profita, jako utiče i na rezultate računate po jednoj akciji.

BEOGRAD - Bankarski sektor u...

Posle dve godine neprekidnog...

BEOGRAD - Nova četiri pravil...

Tržišta

Politika i društvo

Ljude na lizing novi Zakon o radu uopšte nije zaštitio

24 Jul 2014
Ljude na lizing novi Zakon o radu uopšte nije zaštitio

BEOGRAD - Država prilikom donošenja novog zakona o radu nije imala ni volje, ni snage, a možda ni sposobnosti, da zaštiti prava radnika koji rade na lizing.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Rekordan trgovinski deficit Japana

25 Jul 2014
Rekordan trgovinski deficit Japana

Posle dve godine neprekidnog trgovinskog deficita, s rekordom u prvih šest meseci ove godine, Japan koji do sada nikada nije toliko loše privredno stajao, ne može da oživi svoju spoljnu...

Nekretnine

Sektori

O poskupljenju struje do kraja jula

22 Jul 2014
O poskupljenju struje do kraja jula

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio da će tender za isušivanje Tamnave zapad biti raspisan danas ili sutra i dodao da će se do kraja meseca znati...

Edukacija i karijera

Beer fest: Posao za 500 mladih

23 Jul 2014
Beer fest: Posao za 500 mladih

BEOGRAD - Beogradska kulturna mreža zaposliće više od 500 mladih ljudi na Beer festu koji počinje 13. avgusta, najavili su producenti festivala.

Najčitanije

Pretraga

Belex