Test

Amazon, akcija koja zbunjuje ulagače

Akcijama globalno popularne internet prodavnice trguje se uz apsurdno visok odnos cene i zarade.

amazon

Amazon se našao u fokusu stranih ulagača, ne toliko zbog svojih uspeha, koliko zbog protivrečnosti koja nagoveštavaju da se njena akcija približava prekretnici.

S rezultatima za prvi kvartal Amazon je znatno premašio očekivanja analitičara: s ukupnim prihodom od 13,185 milijardi dolara, postigao je operativnu dobit od 192 miliona dolara i zaradu po akciji od 28 centa - a predviđalo se sedam centi.

U skladu s tim Amazonu raste i cena, međutim, čini se da je taj rast poprimio neverovatne proporcije. Kako je izračunao analitičar Bill Maurer, cena Amazonove akcije od 2007. do 2010. bila je između 44 i 61 puta veća od zarade, dok je u 2011. postala prosečno 149 puta veća! A ako bi se kao verodostojna uzela očekivanja za 2012. zarade od 1,27 dolara po akciji, aktuelna Amazonova vrednost bila bi 183 puta veća od zarade.

Neobično knjigovodstvo

Naime, od 2009. Amazonova bruto marža ne pada i kreće se malo ispod 23,95 posto, ali operativna dobit se snizila sa 4,99 posto na 1,46 posto. Profit je pao sa 3,62 posto na ispod jedan posto (tačno 0,99%). Zašto se onda akcija približava odnosu p/e od 200 i ceni od 300 dolara, to, sudeći po komentarima na internetu, nikome nije jasno.

Ali, kao i u drugim takvim slučajevima, sve su glasniji saveti da se Amazonova akcija šortuje, za početak možda oprezno i pomalo, a kasnije... Tim više što i Bill Maurer upozorava da je Amazonova tehnika izračunavanja zarade krajnje neobična, a i broj akcija koje prijavljuje tržištu se stalno menja: na kraju prvog kvartala 2009. bilo je 437 miliona akcija, a na kraju zadnjeg 460 miliona komada. A to, kod kompanije koja posluje s manje od jedan posto profita, jako utiče i na rezultate računate po jednoj akciji.

BEOGRAD - U prvom kvartalu o...

BEOGRAD - Privremeni organ B...

BEOGRAD - Platnom karticom, ...

Tržišta

Evro nastavio da raste, funta oscilovala u odnosu na dolar

17 Apr 2014
Evro nastavio da raste, funta oscilovala u odnosu na dolar

Evro je nastavio da raste u odnosu na dolar i tokom prepodneva kako je američka valuta nastavila da slabi pod uticajem jučerašnje izjave Janet Yellen da će referentne kamatne stope...

Politika i društvo

Sopstveni biznis

Makroekonomija

NALED: EU naš najveći investitor

19 Apr 2014
NALED: EU naš najveći investitor

BEOGRAD - Od 2000. godine najviše investicija u Srbiju došlo je iz zemalja članica Evropske unije, poput Nemačke, Austrije i Italije, a od drugih država po ulaganjima prednjače Rusija i...

Nekretnine

Stanovi i kuće teško nalaze kupce

19 Apr 2014
Stanovi i kuće teško nalaze kupce

BEOGRAD - U prvom kvartalu ove godine postavljeno je dvostruko više oglasa za prodaju nekretnina na portalu Doboš, čak 170, nego što ih je uklonjeno. A te što su sklonjene...

Sektori

Milan Popović sa Rusima kupuje RTB Bor

17 Apr 2014
Milan Popović sa Rusima kupuje RTB Bor

BEOGRAD - Srpski biznismen Milan Popović veoma je zainteresovan da zajedno sa preduzećem „Ruska bakarna kompanija“ kupi većinski paket Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“.

Edukacija i karijera

Srbiji nedostaju kadrovi u IT sektoru

19 Apr 2014
Srbiji nedostaju kadrovi u IT sektoru

BEOGRAD - Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić izjavio je da Srbiji nedostaju kadrovi u oblasti informacionih tehnologija.

Najčitanije

Pretraga

Belex