Test

Bernanke oborio dolar prema evru

Američki dolar je juče oslabio prema evru nakon što je šef američke Uprave federalnih rezervi Ben Bernanke izjavio da je američko tržište rada i dalje slabo, uprkos nedavnim znacima poboljšanja.

ben-bernanke

Na tržištu je ocenjeno da te reči Bernankea znače da će Fed i nadalje zadržati svoju ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou, bliskom nuli.

Niža kamatna stopa obično negativno utiče na kurs neke valute, jer smanjuje dobit investitora koji tu valutu poseduju.

Američka centralna banka drži kamatnu stopu na nivou bliskom nuli otkako ju je snizila tokom finansijske krize u decembru 2008.

Evro je u ranom poslovanju na berzi u Njujorku ojačao na 1,3323 dolara, sa 1,3263 dolara u petak. Dolar je oslabio i prema švajcarskom franku, skliznuvši za 0,32 posto na 90,48 švajcarskih centi. Američka valuta ojačala je prema jenu za 0,45 posto i njime se trgovalo po 82,68 jena.

Vrednost britanske funte je povećana na 1,5926 dolara, sa 1,5871 dolara, dok je "zelena novčanica" ojačala prema japanskom jenu na 82,85 jena, sa 82,49 jena.

"Bernanke je skloniji snižavanju kamatnih stopa, a na neki način umanjio je razmere poboljšanja na tržištu rada kojem smo dosad svedočili", kazao je Sean Incremona, ekonomist u 4Cast Ltd.-u u Njujorku.

Indeks vodećih kompozitnih i...

BEOGRAD - Na aukciji trogodi...

BEOGRAD - Kompanija NIS je s...

Tržišta

Nastavljen umereni oporavak evra, funta pala u odnosu na dolar

09 Jul 2014
Nastavljen umereni oporavak evra, funta pala u odnosu na dolar

Evro je nastavio da se umereno oporavlja u odnosu na dolar kako su investitori nastavili da izbegavaju ulaganje u američku valutu pred današnje objavljivanje izveštaja sa poslednjeg sastanka Fed-a.

Politika i društvo

Hrvatska: Plata najniža od 2012.

09 Jul 2014
Hrvatska: Plata najniža od 2012.

Prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj iznosila je u drugom tromesečju ove godine 5.266 kuna (693 evra), a sa isplaćenim bonusima 5.326 kuna (701 evro).

Sopstveni biznis

Zarada po hektaru aronije do 30.000 evra

07 Jul 2014
Zarada po hektaru aronije do 30.000 evra

U Srbiji ima sve više proizvođača voća i lekovitog bilja. Povećavaju se površine i pod organskom proizvodnjom. Sve je više plantaža borovnica, a poslednjih godina znatne površine zauzima aronija.

Makroekonomija

Stabilan rast u članicama OECD-a

09 Jul 2014
Stabilan rast u članicama OECD-a

Indeks vodećih kompozitnih indikatora (CLI), dizajniranih da signaliziraju prekretnice u ekonomskim aktivnostima u odnosu na trend, prikazuje stabilan rast u zemljama OECD-a.

Nekretnine

Hrvatske nekretnine novi hit u Rusiji

08 Jul 2014
Hrvatske nekretnine novi hit u Rusiji

Nakon što je sredinom maja u vodećim ruskim medijima objavljena vest da ruski državljani mogu da kupuju nekretnine u Hrvatskoj i kao fizička lica, iz Rusije su stigle ponude za...

Sektori

Mihajlović: Poskupljenje struje ne rešava probleme

09 Jul 2014
Mihajlović: Poskupljenje struje ne rešava probleme

BEOGRAD - Potpredsedinica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u sredu da se problemi koje su poplave napravile u energetici Srbije, ne mogu rešavati poskupljenjem struje.

Edukacija i karijera

Studije na kredit skuplje 25 odsto

07 Jul 2014
Studije na kredit skuplje 25 odsto

BEOGRAD - Namenski dinarski potrošački krediti najpovoljniji su način za plaćanje fakultetske školarine, i zbog dužeg perioda otplate i zato što nisu potrebni učešće ili depozit.

Najčitanije

Pretraga

Belex