Test

Norveška vapi za kvalifikovanim radnicima

OSLO - Druga najbogatija zemlja po glavi stanovnika u Evropi, Norveška, među zemljama je sa najvećim prosekom plata u svetu i sa najkraćim radnim vremenom.

posao-nafta

Prema podacima OECD, prosečna godišnja plata u Norveškoj iznosi 60.000 evra, a radno vreme je 20 odsto kraće u odnosu na prosek 34-člane zajednice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Samo Holandija i Nemačka imaju kraću radnu nedelju.

Pa ipak, 84 odsto preduzeća beleži nedostatak kvalifikovane radne snage, a četvrti globalni proizvođač nafte "muku muči" da pronađe radnike neophodne da bi se povećala proizvodnja nafte.  

U poređenju sa 2012. u prvoj polovini ove godine zabeležen je 10 odsto veći priliv stranih radnika. U ovoj godini je  Direkcija za imigracije registrovala 21.000 novih radnika, uglavnom iz Istočne Evrope.

Ali, Norveška je privlačna i za radnike van evropskog prostora. Primera radi, organizaciona jedinica "Statoila" u Harstadu bavi se istraživanjem naftnih polja i zapošljava 300 radnika iz 23 zemlje.

"Bili bi nemoćni bez stranih radnika" kažu u Statoil-u, najvećoj energetskoj kompaniji, koja u zemlji zapošljava 20.000 radnika, od kojih su 9 odsto iz inostranstva.

U periodu 2006.-2012. ukupan broj radnika u Norveškoj porastao je za 9 odsto, na 2,68 miliona, od čega je 2,6 miliona zaposleno.

Da bi ublažili nedostatak stručnjaka, kompanije vrbuju studente završnih godina, u čemu im aktivno pomažu fakulteti kroz besplatne kurseve norveškog jezika. Za studente koji nastavu pohađaju na engleskom jeziku, znanje norveškog nije neophodno.

Norveška, zemlja sa populacijom od 5,1 miliona je među državama sa najboljim uslovima za život. Svi stanovnici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Školovanje je skoro besplatno. Cene u obdaništima su oko 250 evra po detetu a porodiljski dopust traje 14 meseci.

"Ovde imam sve što mi treba. Zdravo radno okruženje i velike mogućnosti za napredovanje", kaže inženjer koji je pre petnaest meseci napustio Portugal da bi u Norveškoj, za duplo kraće radno vreme, zarađivao trostruko više nego u domovini.

 

Najčitanije