Test

Na spisku novih zanimanja veb dizajner i PR savetnik

Nova klasifikacija zanimanja je u izradi i očekuje se da bude završena do kraja godine. Na spisku će se naći nova zanimanja poput veb dizajnera ili savetnika za odnose s javnošću, dok će neka, bar na papiru nestati, odnosno, biće preimenovana.

preduzetnistvo

U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog i veterinarskog poslovanja, pomoćnici istraživača u fizici i hemiji. Kada je reč o zanatlijama, bar na papiru neće više postojati jorgandžije, korpari, sodadžije, bojadžije tekstila, kolari, a možda i čipkari, sarači, bombondžije.

Nacrt novog sistema klasifikacije zanimanja, koji će biti u skladu sa najnovijim međunarodnim okvirom imaće oko 2.000 zanimanja, a do sada je opisano oko 650.

Prema rečima jorgandžije Predraga Jankovića njegovo zanimanje ne donosi mnogo posla i ne može da primi nekoga koga će obučavati za taj poziv, jer za 2,3 meseca proda oko 4,5 jorgana.  Kako objašnjava on je jedini u Srbiji sa registrovanom radnjom za izradu i preradu jorgana.

Iako se u Srbiji u više od 100 zanatskih radnji prave bombone, profila bombondžije, kako sami kažu, u školskom programu nema već trideset godina. Bombondžija Živorad Bosiljčić kaže da se danas o tom zanimanju može učiti jedino na Poljoprivrednom fakuletetu gde postoji odsek za prehrambenu proizvodnju i ističe da će mu biti veoma žao ako izraz bombondžija nestane.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da će se naći rešenje da se ljudima koji imaju kvalifikacije stečene u drugačijem obrazovnom sistemu dodeli drugačiji naziv zanimanja. Kako objašnjava Dragan Đukić iz NSZ vodiće se računa da stari profil zanimanja odgovara nekom standardu u novoj klasifikaciji. 

MOSKVA - Bruto domaći proizv...

BEOGRAD - Tri su razloga zbo...

BEOGRAD - Ukoliko ste ljubit...

Tržišta

Wall Street: Home Depot dobitnik dana, indeksi opet porasli

20 Aug 2014
Wall Street: Home Depot dobitnik dana, indeksi opet porasli

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle drugi dan zaredom, predvođene maloprodajnim sektorom zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima Home Depota.

Politika i društvo

Evo zašto neće biti poskupljenja

20 Aug 2014
Evo zašto neće biti poskupljenja

BEOGRAD - Tri su razloga zbog kojih ne bi trebalo da dođe do povećanja cena, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Sopstveni biznis

Otvoreni konkursi Evropske komisije za inovativne male i srednje kompanije

19 Aug 2014
Otvoreni konkursi Evropske komisije za inovativne male i srednje kompanije

BEOGRAD - Evropska komisija dodelila je 155 grantova u prvom krugu aplikacija za mala i srednja preduzeća koja razvijaju inovativna rešenja – "Horizon 2020".

Makroekonomija

Rast BDP-a Rusije

20 Aug 2014
Rast BDP-a Rusije

MOSKVA - Bruto domaći proizvod Rusije u prvom polugodištu 2014. godine povećan je 0,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Ros stata.

Nekretnine

Sektori

Nema novca, 10 odsto autobusa manje od septembra

20 Aug 2014
Nema novca, 10 odsto autobusa manje od septembra

BEOGRAD - Zimski red vožnje GSP Beograd, koji počinje 1. septembra, biće smanjen za deset odsto zbog nedostatka sredstava, kaže v.d. direktora Željko Milković.

Edukacija i karijera

Najčitanije

Pretraga

Belex