Test

Na spisku novih zanimanja veb dizajner i PR savetnik

Nova klasifikacija zanimanja je u izradi i očekuje se da bude završena do kraja godine. Na spisku će se naći nova zanimanja poput veb dizajnera ili savetnika za odnose s javnošću, dok će neka, bar na papiru nestati, odnosno, biće preimenovana.

preduzetnistvo

U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog i veterinarskog poslovanja, pomoćnici istraživača u fizici i hemiji. Kada je reč o zanatlijama, bar na papiru neće više postojati jorgandžije, korpari, sodadžije, bojadžije tekstila, kolari, a možda i čipkari, sarači, bombondžije.

Nacrt novog sistema klasifikacije zanimanja, koji će biti u skladu sa najnovijim međunarodnim okvirom imaće oko 2.000 zanimanja, a do sada je opisano oko 650.

Prema rečima jorgandžije Predraga Jankovića njegovo zanimanje ne donosi mnogo posla i ne može da primi nekoga koga će obučavati za taj poziv, jer za 2,3 meseca proda oko 4,5 jorgana.  Kako objašnjava on je jedini u Srbiji sa registrovanom radnjom za izradu i preradu jorgana.

Iako se u Srbiji u više od 100 zanatskih radnji prave bombone, profila bombondžije, kako sami kažu, u školskom programu nema već trideset godina. Bombondžija Živorad Bosiljčić kaže da se danas o tom zanimanju može učiti jedino na Poljoprivrednom fakuletetu gde postoji odsek za prehrambenu proizvodnju i ističe da će mu biti veoma žao ako izraz bombondžija nestane.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da će se naći rešenje da se ljudima koji imaju kvalifikacije stečene u drugačijem obrazovnom sistemu dodeli drugačiji naziv zanimanja. Kako objašnjava Dragan Đukić iz NSZ vodiće se računa da stari profil zanimanja odgovara nekom standardu u novoj klasifikaciji. 

BEOGRAD - Prema poslednjim s...

BEOGRAD - Svaki četvrti od 4...

BEOGRAD - Trgovinom na inter...

Tržišta

Dinar sutra na najnižem nivou ove godine, srednji kurs 119,55 dinara za evro

19 Oct 2014
Dinar sutra na najnižem nivou ove godine, srednji kurs 119,55 dinara za evro

BEOGRAD - Dinar će sutra biti slabiji pet para prema evru i zvanični srednji kurs će biti 119,5510 dinara za evro, što će biti najniža vrednost dinara ove godine.

Politika i društvo

Stopa nezaposlenosti 20,3 odsto

19 Oct 2014
Stopa nezaposlenosti 20,3 odsto

BEOGRAD - Prema poslednjim statističkim podacima stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je na 20,3 odsto i to je sedmi mesec za redom u kojem se broj nezaposlenih u našoj zemlji...

Sopstveni biznis

Saveti za mlade preduzetnike - "StartLabs Open Day"

17 Oct 2014
Saveti za mlade preduzetnike - "StartLabs Open Day"

BEOGRAD - "StartLabs", prvi tehnološki akcelerator u regionu, proslavlja svoj prvi rođendan i tim povodom organizuje "Open Day" u Centru za promociju nauke u sredu, 22. oktobra od 11 do...

Makroekonomija

Ruzični krediti brinu Španiju

17 Oct 2014
Ruzični krediti brinu Španiju

MADRID - Obim rizičnih kredita u španskim bankama porastao je u avgustu na 13,25 odsto, što je zabrinjavajući znak.

Nekretnine

Sektori

Edukacija i karijera

Berlitz: Intenzivni kursevi stranih jezika vikendom

16 Oct 2014
Berlitz: Intenzivni kursevi stranih jezika vikendom

„Berlitz" skola stranih jezika svim zainteresovanim polaznicima nudi intenzivne kurseve engleskog i nemačkog jezika i to vikendom.

Najčitanije

Pretraga

Belex