Test

Na spisku novih zanimanja veb dizajner i PR savetnik

Nova klasifikacija zanimanja je u izradi i očekuje se da bude završena do kraja godine. Na spisku će se naći nova zanimanja poput veb dizajnera ili savetnika za odnose s javnošću, dok će neka, bar na papiru nestati, odnosno, biće preimenovana.

preduzetnistvo

U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog i veterinarskog poslovanja, pomoćnici istraživača u fizici i hemiji. Kada je reč o zanatlijama, bar na papiru neće više postojati jorgandžije, korpari, sodadžije, bojadžije tekstila, kolari, a možda i čipkari, sarači, bombondžije.

Nacrt novog sistema klasifikacije zanimanja, koji će biti u skladu sa najnovijim međunarodnim okvirom imaće oko 2.000 zanimanja, a do sada je opisano oko 650.

Prema rečima jorgandžije Predraga Jankovića njegovo zanimanje ne donosi mnogo posla i ne može da primi nekoga koga će obučavati za taj poziv, jer za 2,3 meseca proda oko 4,5 jorgana.  Kako objašnjava on je jedini u Srbiji sa registrovanom radnjom za izradu i preradu jorgana.

Iako se u Srbiji u više od 100 zanatskih radnji prave bombone, profila bombondžije, kako sami kažu, u školskom programu nema već trideset godina. Bombondžija Živorad Bosiljčić kaže da se danas o tom zanimanju može učiti jedino na Poljoprivrednom fakuletetu gde postoji odsek za prehrambenu proizvodnju i ističe da će mu biti veoma žao ako izraz bombondžija nestane.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da će se naći rešenje da se ljudima koji imaju kvalifikacije stečene u drugačijem obrazovnom sistemu dodeli drugačiji naziv zanimanja. Kako objašnjava Dragan Đukić iz NSZ vodiće se računa da stari profil zanimanja odgovara nekom standardu u novoj klasifikaciji. 

BEOGRAD - Osnivanjem firme &...

BEOGRAD - Skupština Srbije ć...

BEOGRAD - Uvođenje platnih r...

Tržišta

Politika i društvo

Evropljani nikada bogatiji

02 Oct 2014
Evropljani nikada bogatiji

PARIZ - Kumulativna vrednost imovine evropskih građana dostigla je ove godine 56.000 milijardi evra.

Sopstveni biznis

Od britanskog startapa do uspešne regionalne kompanije

01 Oct 2014
Od britanskog startapa do uspešne regionalne kompanije

LONDON - Organizacija Srpski siti klub najavila je da će u ambasadi Srbije u Londonu danas Britanci Dejvid Daus i Dejvid Veb, osnivači regionalne kompanije za korporativne komunikacije sa sedištem...

Makroekonomija

Rebalans budžeta za 15 dana

02 Oct 2014
Rebalans budžeta za 15 dana

BEOGRAD - Skupština Srbije će o merama fiskalne konsolidacije kroz rebalans državnog budžeta raspravljati sredinom oktobra, najavio je juče predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Nekretnine

Sektori

Prvog dana naplaćene 173 posebne karte

02 Oct 2014
Prvog dana naplaćene 173 posebne karte

BEOGRAD - Već prvog dana naplate prekršajnih kazni onima koji se švercuju u gradskom prevozu naplaćene su 173 posebne karte od 2.000 dinara na osnovu kojih onaj ko je platio...

Edukacija i karijera

Konkurs za Sakura stipendije

29 Sep 2014
Konkurs za Sakura stipendije

BEOGRAD - Kompanija Japan Tobako Internacional i Ambasada Japana četvrtu godinu zaredom pokreću konkurs za dodelu Sakura stipendija.

Najčitanije

Pretraga

Belex