Test

Na spisku novih zanimanja veb dizajner i PR savetnik

Nova klasifikacija zanimanja je u izradi i očekuje se da bude završena do kraja godine. Na spisku će se naći nova zanimanja poput veb dizajnera ili savetnika za odnose s javnošću, dok će neka, bar na papiru nestati, odnosno, biće preimenovana.

preduzetnistvo

U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog i veterinarskog poslovanja, pomoćnici istraživača u fizici i hemiji. Kada je reč o zanatlijama, bar na papiru neće više postojati jorgandžije, korpari, sodadžije, bojadžije tekstila, kolari, a možda i čipkari, sarači, bombondžije.

Nacrt novog sistema klasifikacije zanimanja, koji će biti u skladu sa najnovijim međunarodnim okvirom imaće oko 2.000 zanimanja, a do sada je opisano oko 650.

Prema rečima jorgandžije Predraga Jankovića njegovo zanimanje ne donosi mnogo posla i ne može da primi nekoga koga će obučavati za taj poziv, jer za 2,3 meseca proda oko 4,5 jorgana.  Kako objašnjava on je jedini u Srbiji sa registrovanom radnjom za izradu i preradu jorgana.

Iako se u Srbiji u više od 100 zanatskih radnji prave bombone, profila bombondžije, kako sami kažu, u školskom programu nema već trideset godina. Bombondžija Živorad Bosiljčić kaže da se danas o tom zanimanju može učiti jedino na Poljoprivrednom fakuletetu gde postoji odsek za prehrambenu proizvodnju i ističe da će mu biti veoma žao ako izraz bombondžija nestane.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da će se naći rešenje da se ljudima koji imaju kvalifikacije stečene u drugačijem obrazovnom sistemu dodeli drugačiji naziv zanimanja. Kako objašnjava Dragan Đukić iz NSZ vodiće se računa da stari profil zanimanja odgovara nekom standardu u novoj klasifikaciji. 

BEOGRAD - Srbija, Crna Gora,...

ZAGREB - Kineske banke jačaj...

BEOGRAD - Malim akcionarima ...

Tržišta

Politika i društvo

Sopstveni biznis

Tri najčešće greške pri izboru lokacije za privatan biznis

23 Jun 2015
Tri najčešće greške pri izboru lokacije za privatan biznis

Lokacija je veoma bitna stavka, ne samo za kupovinu kuće, već i za vaš mali privatni biznis. Ona vam u mnogome može pomoći da unapredite svoje poslovanje.

Makroekonomija

Portoriko ne može da otplaćuje javni dug

29 Jun 2015
Portoriko ne može da otplaćuje javni dug

SAN HUAN/NJUJORK - Guverner Portorika Alehandro Garsija Padilja izjavio je da ta ostrvska zemlja nije u stanju da otplaćuje svoj javni dug težak oko 72 milijarde dolara.

Nekretnine

Kuće na licitaciji u pola cene

29 Jun 2015
Kuće na licitaciji u pola cene

BEOGRAD - Zbog višemesečnih kašnjenja sa otplatom rata kredita, ili neplaćenih računa za gas, do početka avgusta u Novom Sadu i okolini na licitaciji će biti ponuđeno više od 30...

Sektori

Od danas niže cene rominga u regionu

30 Jun 2015
Od danas niže cene rominga u regionu

BEOGRAD - Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina (BiH) od danas će primenjivati sporazum o snižavanju cena rominga u regionu, po uzoru na EU.

Edukacija i karijera

Ovo su novi HIT poslovi

27 Jun 2015
Ovo su novi HIT poslovi

Nov stil života, koji nosi i nove potrebe i zahteve tržišta, ali pre svega razvoj novih tehnologija, doprineli su da stari zanati ustuknu pred novim zanimanjima.

Najčitanije

Pretraga

Belex