Test

Na spisku novih zanimanja veb dizajner i PR savetnik

Nova klasifikacija zanimanja je u izradi i očekuje se da bude završena do kraja godine. Na spisku će se naći nova zanimanja poput veb dizajnera ili savetnika za odnose s javnošću, dok će neka, bar na papiru nestati, odnosno, biće preimenovana.

preduzetnistvo

U istoriju odlaze daktilografi, organizatori mašinskog i veterinarskog poslovanja, pomoćnici istraživača u fizici i hemiji. Kada je reč o zanatlijama, bar na papiru neće više postojati jorgandžije, korpari, sodadžije, bojadžije tekstila, kolari, a možda i čipkari, sarači, bombondžije.

Nacrt novog sistema klasifikacije zanimanja, koji će biti u skladu sa najnovijim međunarodnim okvirom imaće oko 2.000 zanimanja, a do sada je opisano oko 650.

Prema rečima jorgandžije Predraga Jankovića njegovo zanimanje ne donosi mnogo posla i ne može da primi nekoga koga će obučavati za taj poziv, jer za 2,3 meseca proda oko 4,5 jorgana.  Kako objašnjava on je jedini u Srbiji sa registrovanom radnjom za izradu i preradu jorgana.

Iako se u Srbiji u više od 100 zanatskih radnji prave bombone, profila bombondžije, kako sami kažu, u školskom programu nema već trideset godina. Bombondžija Živorad Bosiljčić kaže da se danas o tom zanimanju može učiti jedino na Poljoprivrednom fakuletetu gde postoji odsek za prehrambenu proizvodnju i ističe da će mu biti veoma žao ako izraz bombondžija nestane.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da će se naći rešenje da se ljudima koji imaju kvalifikacije stečene u drugačijem obrazovnom sistemu dodeli drugačiji naziv zanimanja. Kako objašnjava Dragan Đukić iz NSZ vodiće se računa da stari profil zanimanja odgovara nekom standardu u novoj klasifikaciji. 

BEOGRAD - Javnim beležnicima...

BEOGRAD - Uprava za javni du...

BEOGRAD - Miroslav Mišković,...

Tržišta

Politika i društvo

Notari zarade oko 1.500 evra mesečno

24 Nov 2014
Notari zarade oko 1.500 evra mesečno

BEOGRAD - Javnim beležnicima u Srbiji je tokom prvog meseca svog poslovanja, u septembru 2014. godine, u proseku ostajalo oko 1.500 evra zarade.

Sopstveni biznis

Hit u Americi: Salon za maženje i grljenje

24 Nov 2014
Hit u Americi: Salon za maženje i grljenje

U Americi je otvoren salon u kome za 60 dolara možete dobiti grljenje, maženje po kosi, držanje za ruku ili neku sličnu vrstu fizičkog kontakta.

Makroekonomija

Prodate obveznice za 3,2 milijarde dinara

24 Nov 2014
Prodate obveznice za 3,2 milijarde dinara

BEOGRAD - Uprava za javni dug Srbije prodala je danas na aukciji 64,4 odsto ponuđenih dvogodišnjih državnih obveznica ukupne vrednosti 3,2 milijarde dinara.

Nekretnine

Sektori

Edukacija i karijera

CareerBuilder: 10 najplaćenijih poslova u 2015.

23 Nov 2014
CareerBuilder: 10 najplaćenijih poslova u 2015.

Američki portal za poslove CareerBuilder i kompanija EMSI sastavili su listu najplaćenijih poslova za 2015. godinu, na osnovu podataka o ponudi i potražnji, preneo je “Business Insider”.

Najčitanije

Pretraga

Belex