Test

Elektronska provera uplate doprinosa na sajtu Fonda PIO

Svi građani koji imaju obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu da elektronski provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i u kom iznosu. Dovoljno je da ukucate matični broj i PIN kod na sajtu Fonda PIO. Ta usluga je besplatna.

kompjuter2

Osim podataka o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, moguće je videti i da li ste prijavljeni, odnosno odjavljeni i s kojim datumima, kao i da li su eventualne promene ažurirane u bazi. Uvid u te podatke može se ostvariti neograničeni broj puta, i to bez nadoknade. Inače, ranije su ovakvi podaci mogli da se dobiju samo dolaskom na šalter filijale Fonda.

Svako ko želi da izvrši proveru treba da jednokratno uzme PIN kod na šalteru PIO fonda, uz koji se dobija šifra. PIN kod se izdaje u filijalama i službama filijala. Građani koji se opredele za ovaj servis, a imaju nejasnoća i dilema mogu da kontaktiraju s Fondom putem mejl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Osim što građani mogu da provere da li im poslodavci i u kom iznosu uplaćuju doprinose i poslodavci mogu takođe elektronski da urade preliminarnu kontrolu M-4 obrasca sa podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini. U postupku kontrole M-4 obrasca sistem automatski proverava podatke i ukazuje na greške. Nakon toga poslodavci mogu da budu sigurni da su pripremljeni obrasci ispravni i da neće biti vraćeni sa šaltera Fonda kada ih dostave u štampanoj formi ili na disketi. Inače, ako utvrdite da vam poslodavac nije uplaćivao doprinose, postoje načiin da on to ipak učini. Dešava se da je firma uplaćivala doprinose, ali da nije blagovremeno dostavila M-4 obrazac.

Koraci u slučaju da utvrdite da vam poslodavac ne uplaćuje doprinose:
  • Prvo kontaktirajti s poslodavcem i kažite mu da proveri da li je uplatio doprinose, a da eventualno nije dostavio M-4 prijavu
  • U slučaju da nije uplatio doprinose, zahtevajte da ispuni trajnu zakonsku obavezu i uplati dug
  • Ako poslodavac ne uplati zaostale doprinose, uputite žalbu Poreskoj upravi, koja ima instrumente da natera poslodavca da uplati doprinose
  • Ukoliko ni tada poslodavac ne uplati novac, sledeća instanca je Inspektorat rada pri Ministarstvu rada
  • Ako i tada ne ostvarite svoje pravo, jedino što preostaje jeste da pravdu potražite na sudu

     

Najčitanije