Test

Starosna granica za odlazak u penziju u Srbiji za sada ostaje ista

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju, za muškarce i žene, se odlaže do formiranja buduće Vlade Srbije, poručuju iz Ministarstva rada i socijalne politike.

penzioneri10

Prema aktuelnom zakonu, muškarci u penziju odlaze sa 65, a žene sa 60 godina.

Granica bi mogla da bude povećana u budućem periodu, jer to od Srbije zahteva MMF. Glavni razlog za produženje radnog veka su nepovoljna ekonomska kretanja, niska stopa zaposlenosti, neznatni rast bruto domaćeg proizvoda, nepovoljan odnos između broja osiguranika i broja penzionera, kao i problemi u naplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji otežavaju finansiranje redovne isplate penzija.

Prema najavama iz Evropske komisije, starosna granica za odlazak u penziju za žene i muškarce bi mogla biti povećana od pet do sedam godine, pa bi se u zemljama Evropske unije u penziju odlazilo sa 72, pa i više godina.

Reforma sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Srbiji sprovodi se od 2001. godine i uslovi za ostvarivanje prava na penziju postepeno se prilagođavaju produženju životnog veka i ekonomskim mogućnostima zemlje. Do sada je starosna granica pomerana tri puta i to 2002, 2008. i 2011. godine.

Najčitanije