Test

Die Welt: Trećina Grčke na prodaju, Turci kupujte!

Nemački Die Welt piše da Grci u naporima da otplate enormna zaduženja odlaze u susednu Tursku kako bi privukli tamošnje investitore.

grcka-nekretnine

Taj list, u tekstu pod naslovom "Turci, kupite Grčku“, piše da je "svojevremeno pitanje o tome kako se može rešiti večiti spor između Turske i Grčke o egejskim ostrvima bio vic - tako što će jednom velika, bogata i dinamična Turska jednostavno kupiti ostrva svog manjeg i osiromašenog suseda. Međutim, upravo sada grčki zvaničnici u to pokušavaju da uvere turske investitore".

"Cene su niske. Jedna trećina Grčke je na prodaju“, izjavio je Panos Protopsaltis, šef odeljenja grčkih vlasti za privatizaciju državne imovine HRAD.

Evropska unija je, naime, prisilila Atinu da u vrednosti od 50 milijardi evra, ni manje ni više, proda delove državne imovine kako bi Grčka otplatila brdo svojih dugova. Na taj način bi ta zemlja do 2013. trebalo da prikupi 19 milijardi evra.

Reč je o 71.000 parcela veličine oko 3,4 milijarde kvadratnih metara, kao što su luke, rudnici, aerodromi, autoputevi, banke i još mnogo toga. A najbolje lokacije i objekti se nalaze na oko 6.000 grčkih ostrva.

Međutim, postoji i razlog zbog čega se Grci u toj meri oglašavaju upravo u Turskoj - oni zapravo na taj način žele da spreče rasprodaju svoje imovine u inostranstvu i najradije bi dodatnim novcem pomogli grčkim firmama. Međutim, nemaju taj novac, a u Evropskoj uniji ne mogu više dobiti kredite.

Zbog toga sada u Istanbulu pokušavaju da pridobiju turske investitore, koji bi trebalo da sklope partnerske ugovore s grčkim kompanijama kako bi osigurali tržište.

"Atina smatra da su šanse za jedan takav 'deal' bolje sa Turskom nego s nepoverljivim Zapadom. Međutim, takva partnerstva neće imati nikakve prednosti prilikom ponude“, piše Die Welt.

Svet