Test

Država gradi socijalne stanove - kvadrat 499 evra

Potpisivanjem ugovora s Razvojnom bankom Saveta Evrope, obezbeđen je novac za izgradnju oko 1.700 stanova u 12 gradova u Srbiji.

nekretnine-kljuc2

Stanovi su namenjeni za socijalno stanovanje i prodavaće se po ceni od 499 evra za kvadrat. Ukupna vrednost projekta je 58 miliona evra, od kojih je iz kredita ove banke obezbeđeno 32 miliona, a ostatak će dati Vlada Srbije i lokalne samouprave.

Ministar za prostorno planiranje i životnu sredinu Oliver Dulić kaže da je u planu da od tih stanova 1.200 bude za prodaju a 500 za zakup, a cena stanovanja biće znatno niža od tržišne.

U prvoj fazi izgradnje, ove i sledeće godine, u planu je završetak 789 stanova u sedam gradova: 237 u Nišu, 77 u Pančevu, 60 u Kikindi, po 100 u Zrenjaninu i Kraljevu, 150 u Smederevu i 65 u Pirotu.

Dulić garantuje da će kvalitet stanova biti zadovoljavajući, zgrade će imati svu neophodnu infrastrukturu, a prilikom izbora lokacije vodiće se računa o ome da budućim stanarima budu dostupna obdaništa, zdravstvene i druge ustanove. Po njegovim rečima, solidarnost i razumevanje za one koji ne mogu da po tržišnim cenama reše problem krova nad glavom bio je osnovni motiv donošenja Zakona o socijalnom stanovanju 2009. godine. Međutim, zbog nedostatka novca nije se moglo krenuti u stambeno zbrinjavanje stanovništva s nižim prihodima.

Iako je Zakonom o socijalnom stanovanju definisano koje će kategorije stanovništva moći da kupe ili uzmu u zakup stan namenjen socijalnom stanovanju – merila za utvrđivanje reda prvenstva su stambeni status, visina primanja, zdravstveno stanje, invalidnost, telesno oštećenje i broj članova domaćinstva – detaljni uslovi biće definisani budućom uredbom Vlade Srbije.

Izgradnja socijalnih stanova nedavno je počela u Nišu, a kada zažive gradilišta i u drugim mestima širom Srbije, stvoriće se preduslovi za veće zapošljavanje građevinskih radnika i bolje korišćenje kapaciteta industrije građevinskog materijala, ali i ostalih grana koje se vežu na građevinski sektor.

Godišnji izveštaj EK o napre...

BEOGRAD - Ministri zemalja č...

BEOGRAD - Potpredsednik Vlad...

Tržišta

Beogradska berza: Pad vrednosti indeksa, najprometnije akcije Alfa Plama

22 Sep 2014
Beogradska berza: Pad vrednosti indeksa, najprometnije akcije Alfa Plama

BEOGRAD - Na početku nove sedmice indeksi su upisali pad vrednosti dok je ukupan promet akcijama iznosio tek 21,5 miliona dinara.

Politika i društvo

EK: Srbija je ostvarila napredak

22 Sep 2014
EK: Srbija je ostvarila napredak

Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije konstatuje značajan ili umeren napredak u većini oblasti važnih za proces evropskih integracija, a kritike se odnose na ljudska prava, pre svega LGBT populacije,...

Sopstveni biznis

Makroekonomija

G20 će podstaći svetsku ekonomiju s 2.000 milijardi dolara

22 Sep 2014
G20 će podstaći svetsku ekonomiju s 2.000 milijardi dolara

CAIRNS - Finansijski čelnici skupine G20 najvećih svetskih ekonomija poručili su da su blizu dogovoru o ubrizgavanju novih 2.000 milijardi dolara u svetsku ekonomiju.

Nekretnine

Počinje kontrola državnih nekretnina

21 Sep 2014
Počinje kontrola državnih nekretnina

BEOGRAD - Državna revizorska institucija počela je drugu reviziju svrsishodnosti poslovanja koja se odnosi na raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srbije.

Sektori

Utorak dan D za Južni tok

22 Sep 2014
Utorak dan D za Južni tok

BEOGRAD - Ministri zemalja članica Energetske zajednice razmotriće u utorak, 24. septembra, na sastanku u Kijevu, izgradnju gasovoda Južni tok.

Edukacija i karijera

Nemačkoj potrebne zanatlije

22 Sep 2014
Nemačkoj potrebne zanatlije

BERLIN - Preduzetnici u Nemačkoj suočeni su s problemom nedostatka zanatskih učnika i pomoćne radne snage.

Najčitanije

Pretraga

Belex