Test

Ulagačka klima u Hrvatskoj otvoreno neprijateljska

Naši privrednici mogu da steknu utisak da je saradnja sa privrednicima Hrvatske loša zbog neprijatne zajedničke prošlosti. Međutim, i drugi strani ulagači zainteresovani za tamošnje tržište svedoče da je taj osećaj odbojnosti univerzalan.

barijere1

Hrvatska je investirala skoro 600 miliona evra u Srbiji, a nijedan od srpskih investitora nije uspeo u Hrvatskoj da napravi firmu ili je tamo kupi.

Ako pitate većinu mojih kolega diplomata u Zagrebu o iskustvima ulagača iz njihovih zemalja, zaključićete ne samo da investiciona klima nije atraktivna, nego da je u nekom smislu i aktivno neprijateljska', izjavio je James B. Foley, ambasador SAD u Hrvatskoj, piše Tportal.hr.

Foley je govoreći o iskustvima američkih ulagača u Hrvatskoj, kako onih koji su odustali od svojih projekata, tako i onih koji su opstali, naveo da im najveće probleme predstavljaju administrativne prepreke, visoka cena rada, nefleksibilno radno zakonodavstvo, česte promene uslova poslovanja i nestabilnost poslovne klime.

Biznismeni sumnjivci ili kraljevi

I nakon tri godine boravka u Zagrebu, američkog diplomatu još uvek zapanjuju duboke razlike u pogledu hrvatskog i američkog naroda na neka osnovna ekonomska pitanja.

Foley je tako izjavio da je tek neznatno preterivanje reći da je u SAD biznismen - kralj. U najmanju ruku, na uspešne poslovne ljude gleda se kao na pozitivne uzore, a na njihov uspeh kao na pravednu nagradu za uložene napore. Osim toga, taj uspeh doprinosi uspehu drugih, jer otvara nova radna mesta.

U Hrvatskoj, motiv profita ne doživljava se blagonaklono, a biznismeni se često gledaju sa sumnjom.

BEOGRAD - U prvom kvartalu o...

BEOGRAD - Privremeni organ B...

BEOGRAD - Platnom karticom, ...

Tržišta

Evro nastavio da raste, funta oscilovala u odnosu na dolar

17 Apr 2014
Evro nastavio da raste, funta oscilovala u odnosu na dolar

Evro je nastavio da raste u odnosu na dolar i tokom prepodneva kako je američka valuta nastavila da slabi pod uticajem jučerašnje izjave Janet Yellen da će referentne kamatne stope...

Politika i društvo

Sopstveni biznis

Makroekonomija

NALED: EU naš najveći investitor

19 Apr 2014
NALED: EU naš najveći investitor

BEOGRAD - Od 2000. godine najviše investicija u Srbiju došlo je iz zemalja članica Evropske unije, poput Nemačke, Austrije i Italije, a od drugih država po ulaganjima prednjače Rusija i...

Nekretnine

Stanovi i kuće teško nalaze kupce

19 Apr 2014
Stanovi i kuće teško nalaze kupce

BEOGRAD - U prvom kvartalu ove godine postavljeno je dvostruko više oglasa za prodaju nekretnina na portalu Doboš, čak 170, nego što ih je uklonjeno. A te što su sklonjene...

Sektori

Milan Popović sa Rusima kupuje RTB Bor

17 Apr 2014
Milan Popović sa Rusima kupuje RTB Bor

BEOGRAD - Srpski biznismen Milan Popović veoma je zainteresovan da zajedno sa preduzećem „Ruska bakarna kompanija“ kupi većinski paket Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“.

Edukacija i karijera

Srbiji nedostaju kadrovi u IT sektoru

19 Apr 2014
Srbiji nedostaju kadrovi u IT sektoru

BEOGRAD - Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić izjavio je da Srbiji nedostaju kadrovi u oblasti informacionih tehnologija.

Najčitanije

Pretraga

Belex