Test

Ulagačka klima u Hrvatskoj otvoreno neprijateljska

Naši privrednici mogu da steknu utisak da je saradnja sa privrednicima Hrvatske loša zbog neprijatne zajedničke prošlosti. Međutim, i drugi strani ulagači zainteresovani za tamošnje tržište svedoče da je taj osećaj odbojnosti univerzalan.

barijere1

Hrvatska je investirala skoro 600 miliona evra u Srbiji, a nijedan od srpskih investitora nije uspeo u Hrvatskoj da napravi firmu ili je tamo kupi.

Ako pitate većinu mojih kolega diplomata u Zagrebu o iskustvima ulagača iz njihovih zemalja, zaključićete ne samo da investiciona klima nije atraktivna, nego da je u nekom smislu i aktivno neprijateljska', izjavio je James B. Foley, ambasador SAD u Hrvatskoj, piše Tportal.hr.

Foley je govoreći o iskustvima američkih ulagača u Hrvatskoj, kako onih koji su odustali od svojih projekata, tako i onih koji su opstali, naveo da im najveće probleme predstavljaju administrativne prepreke, visoka cena rada, nefleksibilno radno zakonodavstvo, česte promene uslova poslovanja i nestabilnost poslovne klime.

Biznismeni sumnjivci ili kraljevi

I nakon tri godine boravka u Zagrebu, američkog diplomatu još uvek zapanjuju duboke razlike u pogledu hrvatskog i američkog naroda na neka osnovna ekonomska pitanja.

Foley je tako izjavio da je tek neznatno preterivanje reći da je u SAD biznismen - kralj. U najmanju ruku, na uspešne poslovne ljude gleda se kao na pozitivne uzore, a na njihov uspeh kao na pravednu nagradu za uložene napore. Osim toga, taj uspeh doprinosi uspehu drugih, jer otvara nova radna mesta.

U Hrvatskoj, motiv profita ne doživljava se blagonaklono, a biznismeni se često gledaju sa sumnjom.

BEOGRAD - Telekom će biti pr...

BEOGRAD - Industrijska proiz...

Centralna banka Irske povisi...

Tržišta

Beogradska berza: U fokusu akcije Komercijalne banke

31 Jul 2014
Beogradska berza: U fokusu akcije Komercijalne banke

BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze danas beleže rast, BELEX15 za 0,95 odsto, i zaključen je na 597,28 indeksnih poena, a BELEXlajn za 1,07 odsto i na kraju poslovanja je vredeo...

Politika i društvo

Vučić: EPS nije na prodaju, privatizacija Telekoma do 2015.

31 Jul 2014
Vučić: EPS nije na prodaju, privatizacija Telekoma do 2015.

BEOGRAD - Telekom će biti privatizovan do juna 2015. godine, očekuje Aleksandar Vučić. Prodaja Telekom se plaira, ali ne zbog toga što je neophodan novac za budžet.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Pad industrijske proizvodnje od 9,2 odsto u junu

31 Jul 2014
Pad industrijske proizvodnje od 9,2 odsto u junu

BEOGRAD - Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu manja je za 9,2 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Nekretnine

Mega spajanje u svetu nekretnina

30 Jul 2014
Mega spajanje u svetu nekretnina

Francuska investiciona kompanija Klepierre kupiće holandsku kompaniju za trgovinu nekretninama Corio s ciljem da objedinjavanjem dve kompanije stvori evropskog lidera u toj vrsti delatnosti.

Sektori

Edukacija i karijera

Aviomehaničari i piloti - najtraženija zanimanja u narednih 20 godina

31 Jul 2014
Aviomehaničari i piloti - najtraženija zanimanja u narednih 20 godina

Potražnja za pilotima u narednih 20 godina će ponovo porasti sudeći po obimu isporke novih aviona, smatraju stručnjici američkog proizvođača aviona Boing.

Najčitanije

Pretraga

Belex