Test

Ulagačka klima u Hrvatskoj otvoreno neprijateljska

Naši privrednici mogu da steknu utisak da je saradnja sa privrednicima Hrvatske loša zbog neprijatne zajedničke prošlosti. Međutim, i drugi strani ulagači zainteresovani za tamošnje tržište svedoče da je taj osećaj odbojnosti univerzalan.

barijere1

Hrvatska je investirala skoro 600 miliona evra u Srbiji, a nijedan od srpskih investitora nije uspeo u Hrvatskoj da napravi firmu ili je tamo kupi.

Ako pitate većinu mojih kolega diplomata u Zagrebu o iskustvima ulagača iz njihovih zemalja, zaključićete ne samo da investiciona klima nije atraktivna, nego da je u nekom smislu i aktivno neprijateljska', izjavio je James B. Foley, ambasador SAD u Hrvatskoj, piše Tportal.hr.

Foley je govoreći o iskustvima američkih ulagača u Hrvatskoj, kako onih koji su odustali od svojih projekata, tako i onih koji su opstali, naveo da im najveće probleme predstavljaju administrativne prepreke, visoka cena rada, nefleksibilno radno zakonodavstvo, česte promene uslova poslovanja i nestabilnost poslovne klime.

Biznismeni sumnjivci ili kraljevi

I nakon tri godine boravka u Zagrebu, američkog diplomatu još uvek zapanjuju duboke razlike u pogledu hrvatskog i američkog naroda na neka osnovna ekonomska pitanja.

Foley je tako izjavio da je tek neznatno preterivanje reći da je u SAD biznismen - kralj. U najmanju ruku, na uspešne poslovne ljude gleda se kao na pozitivne uzore, a na njihov uspeh kao na pravednu nagradu za uložene napore. Osim toga, taj uspeh doprinosi uspehu drugih, jer otvara nova radna mesta.

U Hrvatskoj, motiv profita ne doživljava se blagonaklono, a biznismeni se često gledaju sa sumnjom.

NOVI SAD - Analiza privredni...

BEOGRAD - Uprkos zabrani, ne...

BEOGRAD - Uprava za javni du...

Tržišta

Politika i društvo

Nemačka: Lekara sve više, ali ipak nedovoljno

22 Apr 2014
Nemačka: Lekara sve više, ali ipak nedovoljno

U Nemačkoj svake godine raste broj lekara. Lekarska udruženja se ipak žale i navode da taj rast nije dovoljan. Lekara nedostaje posebno u ruralnim područjima i siromašnijim gradskim četvrtima.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Rast proizvodnje u Vojvodini

23 Apr 2014
Rast proizvodnje u Vojvodini

NOVI SAD - Analiza privrednih pokazatelja i parametara u Vojvodini za 2013. godinu pokazala je da je industrijska proizvodnja u pokrajini zabeležila rast od 3,9 odsto.

Nekretnine

Evo na šta treba da obratite pažnju kada iznajmljujete stan

21 Apr 2014
Evo na šta treba da obratite pažnju kada iznajmljujete stan

BEOGRAD - Iznajmljivanje nekretnine zahteva određene troškove, sa kojima će se zakupac suočiti već tokom same potrage za stanom, pokazuje najnovije istraživanje najposećenijeg sajta za nekretnine Halo oglasi nekretnine.

Sektori

Od 9. maja ponovo saobraća putnički voz na relaciji Beograd-Solun

21 Apr 2014
Od 9. maja ponovo saobraća putnički voz na relaciji Beograd-Solun

BEOGRAD - "Železnice Srbije" od 9. maja 2014. godine ponovo uvode u redovan saobraćaj međunarodni putnički voz na relaciji Beograd – Skoplje – Solun, pod nazivom "Hellas".

Edukacija i karijera

Najčitanije

Pretraga

Belex