Test

Povećajte radno iskustvo - volontirajte u magacinu!

Oglas koji je objavila firma Roaming networks o dvomesečnom volontiranju u magacinu sa potrebom za prekovremenim radom revoltirao je mnoge.

magacin

Da li je svakodnevna pojava da poslodavci koriste krizu i veliku nezaposlenost da kroz volonterski rad dobiju besplatnu radnu snagu?

U Inspektoratu rada kažu da je ovo samo jedan od načina na koji firme izbegavaju plaćanje obaveze prema državi i zaposlenima i da je za kršenje Zakona o volontiranju zaprećena kazna od 100.000 do 500.000 dinara.

Kompanija Roaming networks nedavno je na Infostudu objavila oglas u kome traži volontere za rad u magacinu u Leštanima. Od kandidata se traži da imaju radno iskustvo na sličnim poslovima, da budu spremni na rad u tri smene i prekovremeno ukoliko je potrebno, da su spremni za rad pod pritiskom. Ukoliko se dobro pokaže posle dvomesečnog volontiranja, postoji mogućnost i zaposlenja. Ipak, oglas je ubrzo skinut sa Infostuda.

Praksa, novi kandidat i tako ukrug

Ni sindikalci nisu iznenađeni ovakvim oglasima i kažu da je volontiranje danas jedan od načina da se dođe do besplatne radne snage. Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da je u firmama danas postala praksa da se probni rad neplaća, da traje mesec, dva a zatim se kandidatu saopšti da ne zadovoljava kriterijume. Na njegovo mesto dovede se novi kandidat i tako ukrug.

U Infostudu objašnjavaju da su naknadnim razgovorom utvrdili da su pomenutom poslodavcu "u ovom slučaju potrebne osobe koje će biti odgovorne za rad sa osetljivom elektronskom opremom, te će tokom dvomesečnog perioda upoznavati proizvode i njihove specifičnosti biti obučene za rad na računaru, vođenje magacinske evidencije i odgovorne za pravilno sortiranje specifične robe u magacinima, tako da se ne radi o čistom fizičkom poslu kako se iz oglasa moglo zaključiti".

Nakon velikog pritiska na društvenim mrežama kompanija Roaming networks je povukla problematičan oglas, a sada tvrde da je propust napravila osoba odgovorna za formulisanje teksta oglasa. Kako tek sada objašnjavaju, ne radi se o volontiranju, već o probnom radu za koji bi kandidatima bio plaćen prevoz, topli obrok, kao i novčana naknada, što Zakon propisuje.

"Nakon što smo uvideli grešku oglas je povučen. U toku je izmena teksta i ponovo ćemo ga objaviti jer kao kompanija imamo potrebu za tim radnim mestom", navedeno je saopštenju koje je potpisao direktor kompanije Branimir Mijailović.

U inspekciji rada kažu da je volontiranje u firmama samo jedan od načina na koji poslodavci izbegavaju plaćanje svojih obaveza državi i zaposlenima. Međutim, bez obzira na to što ih koriste kao besplatnu radnu snagu, kandidati se ne usuđuju da prijave poslodavce jer se nadaju da će dobiti posao.

ATINA - Premijer Alexis Tsip...

Inflacija je u evrozoni u ma...

Nekada smo govorili "ot...

Tržišta

Srednji kurs 120,66 dinara za evro

03 Jun 2015
Srednji kurs 120,66 dinara za evro

BEOGRAD - Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao danas, te je zvanični srednji kurs 120,6626 dinara za jedan evro.

Politika i društvo

Broj nezaposlenih u Francuskoj na rekordnom nivou

02 Jun 2015
Broj nezaposlenih u Francuskoj na rekordnom nivou

PARIZ - Broj nezaposlenih u Francuskoj dostigao je u aprilu nov rekodan nivo i prema zvaničnim statističkim podacima, popeo se na 3,53 miliona ljudi.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Grčka iznela predlog sporazuma s kreditorima

02 Jun 2015
Grčka iznela predlog sporazuma s kreditorima

ATINA - Premijer Alexis Tsipras izjavio je danas da je Grčka iznela predlog sporazuma s kreditorima, koji je Atini neophodan kako bi hitno dobila novac i zemlja izbegla bankrot.

Nekretnine

Porez na stan sa 37.000 na 118.000 dinara

02 Jun 2015
Porez na stan sa 37.000 na 118.000 dinara

BEOGRAD - Žitelji prestonice ogorčeni zbog većeg poreza na imovinu. Nekima nije jasno zašto je račun za ovu godinu nekoliko puta veći nego 2014.

Sektori

Edukacija i karijera

Na budžetu 17.273 studenata prve godine

01 Jun 2015
Na budžetu 17.273 studenata prve godine

BEOGRAD - U školskoj 2015/2016. godini iz budžeta Srbije biće finansirano 17.273 studenata prve godine fakulteta čiji je osnivač država, odlučeno je na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Najčitanije

Pretraga

Belex