Test

Vladimir Gligorov: Mali broj članica će hteti u fiskalnu uniju

Do sada je uglavnom bilo tako da su zemlje koje su se učlanjivale u Evropsku uniju (ranije u Evropsku ekonomsku zajednicu) ili su sa njom imale neke vidove integrisanosti same birale da li žele da pristupe samo zajedničkom tržištu ili i političkoj uniji, ili i šengenskom sistemu viza ili i novčanoj uniji.

vladimir-gligorov1

Sledeći izbor će biti jedan ili drugi vid fiskalne unije. Tako da je stepen integrisanosti sa Evropskom unijom i unutar nje uglavnom izbor zemalja članica.

Uticaj zemalja koje su već učlanjene na one koje učlanjenju tek teže jeste dvojak: neke zemlje ili regije se ne smatraju ni potencijalnim kandidatima za članstvo, a od onih kojima se članstvo obećava, kao što je sada slučaj sa svim balkanskim zemljama, zahteva se da ispune određene uslove koji su utvrđeni još 1993. i nazivaju se Kopenhaški. Dodatne je uslove potrebno ispuniti da bi se pristupilo šengenskom sistemu ili monetarnoj uniji. Kod zaključivanja ugovora o članstvu obe strane mogu da izaberu da primenu određenih elemenata, na primer, privrednih sloboda poznatih pod nazivom četiri slobode, ne primene odmah, već u nekom roku. To se najčešće koristilo u slučaju prava na rad i prava na kupovinu nekretnina, pre svega zemlje.

Trebalo bi očekivati da će tako biti i u buduće. Nije dakle reč o, da se tako izrazim, liga sistemu, jer su svi oblici integrisanosti otvoreni za sve članove i zemlje kandidate, već pre svega o izboru zemalja o tome koji im nivo integrisanosti odgovara. Nema integrisanosti ako ne postoji neki oblik slobodne trgovine, a sve ostalo je stvar izbora o vrsti ugovornih obaveza koje nekoj zemlji odgovaraju.

Tako će biti i kada je reč o fiskalnoj integraciji i jačanju zajedničkih demokratskih ustanova. Neke zemlje ne žure ni da se pridruže monetarnoj uniji, a verovatno je da će još manji broj njih hteti da se učlani u fiskalnu uniju, čak i ako bi mogli da ispune uslove koje je tek potrebno utvrditi. Evropska unija je ugovorna, a ne prinudna zajednica.

BEOGRAD - Srbija je zemlja v...

NIKOZIJA - Kipar, koji je do...

BEOGRAD - Direktor Srbijagas...

Tržišta

Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

06 Mar 2015
Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

TOKYO - Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i...

Politika i društvo

Gde se sele bogati Kinezi?

06 Mar 2015
Gde se sele bogati Kinezi?

Omiljene destinacije kineskih bogatih emigranata do sada su bile SAD i Kanada, ali se za njihov prijem sada nude Australija, Velika Britanija, pa čak i Grčka.

Sopstveni biznis

Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

01 Mar 2015
Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

BEOGRAD - Domaća kompanija DNA Communication osmislila je program za pokretanje sopstvenog biznisa namenjen zaposlenima u više od 500 preduzeća koja su u programu restruktuiranja.

Makroekonomija

AON: Visokorizično investirati u Srbiju

06 Mar 2015
AON: Visokorizično investirati u Srbiju

BEOGRAD - Srbija je zemlja visokog rizika za investiranje. Ova ocena proizilazi iz mape geopolitičkih rizika, koju je objavila jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje rizicima AON RISK SOLUTIONS....

Nekretnine

Sektori

Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

06 Mar 2015
Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da bi gas trebalo da pojeftini u trećem tromesečju ove godine i dodao da je faktički počelo restrukturiranje kompanije.

Edukacija i karijera

Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

06 Mar 2015
Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

BEOGRAD - Svečano otvaranje dvodnevnog 12. Međunarodnog sajma obrazovanja EDU fair 2015, pod sloganom "A šta ćeš ti da studiraš?", održaće se danas u hotelu "Kraun plaza" na Novom Beogradu.

Najčitanije

Pretraga

Belex