Test

Mahinacijama sa penzijama ojadili Grčku za dve milijarde evra

U Grčkoj je decenijama organizovana grupa u socijalnim ustanovama varala na penzijama i zarađivala velike sume novca.

grcka-protesti1

Desetak službenika iz devet filijala najvećeg Grčkog socijalnog fonda IKA uhapšeni su pod optužbom da su učestvovali u korupcionaškom lancu kroz koji je, falsifikovanjem podataka o penzijama i uslovima za dobijanje beneficija, država oštećena za 30 miliona evra.

Sumnja se da je 90.000 penzija i beneficija u Grčkoj bilo lažno i da je kroz ove mahinacije država oštećena za preko dve milijarde evra.

To je bio savršeno organizovan proces koji je trajao decenijama. Oko 40.000 lažnih penzija decenijama je isplaćivano davno umrlim penzionerima ili onima koji za to nisu imali uslove. Novac koji su uzimali članovi porodica moraće da bude vraćen. Kako, ne zna se.

Službenici iz IKA grupe koja je uhapšena sami su ispisivali nadoknade za porodiljsko bolovanje, invalidske dodatke ili su prosto izmišljali ono čega nije bilo.

Još jedan u nizu grčkih skandala. Grčka mora da smanji troškove u sferi socijalne zaštite jer su kreditori procenili da za to ima prostora. U suprotnom, dodatno će se smanjiti penzije koje su već smanjene za 40 odsto.

BEOGRAD - Srbija je zemlja v...

NIKOZIJA - Kipar, koji je do...

BEOGRAD - Direktor Srbijagas...

Tržišta

Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

06 Mar 2015
Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

TOKYO - Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i...

Politika i društvo

Gde se sele bogati Kinezi?

06 Mar 2015
Gde se sele bogati Kinezi?

Omiljene destinacije kineskih bogatih emigranata do sada su bile SAD i Kanada, ali se za njihov prijem sada nude Australija, Velika Britanija, pa čak i Grčka.

Sopstveni biznis

Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

01 Mar 2015
Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

BEOGRAD - Domaća kompanija DNA Communication osmislila je program za pokretanje sopstvenog biznisa namenjen zaposlenima u više od 500 preduzeća koja su u programu restruktuiranja.

Makroekonomija

AON: Visokorizično investirati u Srbiju

06 Mar 2015
AON: Visokorizično investirati u Srbiju

BEOGRAD - Srbija je zemlja visokog rizika za investiranje. Ova ocena proizilazi iz mape geopolitičkih rizika, koju je objavila jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje rizicima AON RISK SOLUTIONS....

Nekretnine

Sektori

Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

06 Mar 2015
Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da bi gas trebalo da pojeftini u trećem tromesečju ove godine i dodao da je faktički počelo restrukturiranje kompanije.

Edukacija i karijera

Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

06 Mar 2015
Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

BEOGRAD - Svečano otvaranje dvodnevnog 12. Međunarodnog sajma obrazovanja EDU fair 2015, pod sloganom "A šta ćeš ti da studiraš?", održaće se danas u hotelu "Kraun plaza" na Novom Beogradu.

Najčitanije

Pretraga

Belex