Test

Električni automobili neće biti luksuz - cena od 7.000 evra

Da li će vozila na električni pogon uskoro postati realnost i na našim drumovima zavisi pre svega od njihove cene, ali i od naše ekološke osvešćenosti.

elektromobil

Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, tvrdi da će se na tržištu pojaviti novi modeli električnih automobila koje će građani sa platom malo iznad proseka moći da kupe.

Država subvencioniše kupovinu ekološki efikasnih vozila sa niskom emisijom štetnih gasova:

"Subvencije važe za sve modele koji emituju manje od 100 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru, bez obzira na vrstu pogona. Procenili smo, takođe, da kupovina takvih automobila nije luksuz, s obzirom na to da se njihova cena kreće od 7.000 do 8.000 evra, koliko koštaju i mali gradski automobili koji se najviše prodaju“, ističe Đurić.

Ukupan broj automobila u svetu premašio je milijardu, ali učešće električnih automobila iznosi tek jedan procenat.

Građani koji odluče da kupe ekološki efikasno - hibridno ili električno vozilo, moći će da računaju ne samo na državne olakšice u iznosu od 100.000 dinara, već su vozačima takvih automobila na raspolaganju i usluge garažnih i parking servisa. Gradovi poput Novog Sada i Niša već su se pridružili toj akciji, dok je Beograd još uvek u fazi pridruživanja. Jedan od primera primene ovog sistema u Beogradu jeste parking na Adi Ciganliji, gde popust na parkiranje hibridnih automobila na dnevnom nivou iznosi 50 odsto.

BEOGRAD - Srbija je zemlja v...

NIKOZIJA - Kipar, koji je do...

BEOGRAD - Direktor Srbijagas...

Tržišta

Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

06 Mar 2015
Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

TOKYO - Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i...

Politika i društvo

Gde se sele bogati Kinezi?

06 Mar 2015
Gde se sele bogati Kinezi?

Omiljene destinacije kineskih bogatih emigranata do sada su bile SAD i Kanada, ali se za njihov prijem sada nude Australija, Velika Britanija, pa čak i Grčka.

Sopstveni biznis

Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

01 Mar 2015
Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

BEOGRAD - Domaća kompanija DNA Communication osmislila je program za pokretanje sopstvenog biznisa namenjen zaposlenima u više od 500 preduzeća koja su u programu restruktuiranja.

Makroekonomija

AON: Visokorizično investirati u Srbiju

06 Mar 2015
AON: Visokorizično investirati u Srbiju

BEOGRAD - Srbija je zemlja visokog rizika za investiranje. Ova ocena proizilazi iz mape geopolitičkih rizika, koju je objavila jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje rizicima AON RISK SOLUTIONS....

Nekretnine

Sektori

Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

06 Mar 2015
Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da bi gas trebalo da pojeftini u trećem tromesečju ove godine i dodao da je faktički počelo restrukturiranje kompanije.

Edukacija i karijera

Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

06 Mar 2015
Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

BEOGRAD - Svečano otvaranje dvodnevnog 12. Međunarodnog sajma obrazovanja EDU fair 2015, pod sloganom "A šta ćeš ti da studiraš?", održaće se danas u hotelu "Kraun plaza" na Novom Beogradu.

Najčitanije

Pretraga

Belex