Test

Električni automobili neće biti luksuz - cena od 7.000 evra

Da li će vozila na električni pogon uskoro postati realnost i na našim drumovima zavisi pre svega od njihove cene, ali i od naše ekološke osvešćenosti.

elektromobil

Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, tvrdi da će se na tržištu pojaviti novi modeli električnih automobila koje će građani sa platom malo iznad proseka moći da kupe.

Država subvencioniše kupovinu ekološki efikasnih vozila sa niskom emisijom štetnih gasova:

"Subvencije važe za sve modele koji emituju manje od 100 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru, bez obzira na vrstu pogona. Procenili smo, takođe, da kupovina takvih automobila nije luksuz, s obzirom na to da se njihova cena kreće od 7.000 do 8.000 evra, koliko koštaju i mali gradski automobili koji se najviše prodaju“, ističe Đurić.

Ukupan broj automobila u svetu premašio je milijardu, ali učešće električnih automobila iznosi tek jedan procenat.

Građani koji odluče da kupe ekološki efikasno - hibridno ili električno vozilo, moći će da računaju ne samo na državne olakšice u iznosu od 100.000 dinara, već su vozačima takvih automobila na raspolaganju i usluge garažnih i parking servisa. Gradovi poput Novog Sada i Niša već su se pridružili toj akciji, dok je Beograd još uvek u fazi pridruživanja. Jedan od primera primene ovog sistema u Beogradu jeste parking na Adi Ciganliji, gde popust na parkiranje hibridnih automobila na dnevnom nivou iznosi 50 odsto.

BEOGRAD - Od dans počinje da...

BEOGRAD - Podsećamo vas na n...

BEOGRAD - U Srbiji i u Repub...

Tržišta

Evo kako radi prvi bitcoin bankomat u Srbiji

22 Sep 2014
Evo kako radi prvi bitcoin bankomat u Srbiji

BEOGRAD - Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, članovi startapa “bitcoin 365“ tvorci su prvog bankomata za bitcoine u Srbiji.

Politika i društvo

Novi zakon o zaštiti potrošača od danas na snazi

22 Sep 2014
Novi zakon o zaštiti potrošača od danas na snazi

BEOGRAD - Od dans počinje da se primenjuje novi Zakon o zaštiti potrošača jer se nove odredbe odnose isključivo na kupovinu od dana primene.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Svetska banka: Ključno da se mere brzo i potpuno sprovedu

21 Sep 2014
Svetska banka: Ključno da se mere brzo i potpuno sprovedu

BEOGRAD - Kancelarija Svetske banke u Srbiji saopštila je večeras da podržava mere fiskalne konsolidacije koje je najavio premijer Aleksandar Vucič a da je ključno da se mere sprovedu brzo...

Nekretnine

Počinje kontrola državnih nekretnina

21 Sep 2014
Počinje kontrola državnih nekretnina

BEOGRAD - Državna revizorska institucija počela je drugu reviziju svrsishodnosti poslovanja koja se odnosi na raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srbije.

Sektori

Air Serbia od 23. septembra uvodi liniju Beograd -Tirana

21 Sep 2014
Air Serbia od 23. septembra uvodi liniju Beograd -Tirana

BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija Air Serbia saopštila je danas da od 23. septembra uvodi novu liniju između Beograda i Tirane i letove će obavljati tri puta nedeljno.

Edukacija i karijera

Karijera počinje na online sajmu zapošljavanja

19 Sep 2014
Karijera počinje na online sajmu zapošljavanja

BEOGRAD - Peti regionalni online sajam zapošljavanja i obrazovanja „Virtualni dani karijera i znanja 2014“ održaće se i ove godine od 15. do 22. oktobra na adresi www.dankarijera.com.

Najčitanije

Pretraga

Belex