Test

Električni automobili neće biti luksuz - cena od 7.000 evra

Da li će vozila na električni pogon uskoro postati realnost i na našim drumovima zavisi pre svega od njihove cene, ali i od naše ekološke osvešćenosti.

elektromobil

Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, tvrdi da će se na tržištu pojaviti novi modeli električnih automobila koje će građani sa platom malo iznad proseka moći da kupe.

Država subvencioniše kupovinu ekološki efikasnih vozila sa niskom emisijom štetnih gasova:

"Subvencije važe za sve modele koji emituju manje od 100 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru, bez obzira na vrstu pogona. Procenili smo, takođe, da kupovina takvih automobila nije luksuz, s obzirom na to da se njihova cena kreće od 7.000 do 8.000 evra, koliko koštaju i mali gradski automobili koji se najviše prodaju“, ističe Đurić.

Ukupan broj automobila u svetu premašio je milijardu, ali učešće električnih automobila iznosi tek jedan procenat.

Građani koji odluče da kupe ekološki efikasno - hibridno ili električno vozilo, moći će da računaju ne samo na državne olakšice u iznosu od 100.000 dinara, već su vozačima takvih automobila na raspolaganju i usluge garažnih i parking servisa. Gradovi poput Novog Sada i Niša već su se pridružili toj akciji, dok je Beograd još uvek u fazi pridruživanja. Jedan od primera primene ovog sistema u Beogradu jeste parking na Adi Ciganliji, gde popust na parkiranje hibridnih automobila na dnevnom nivou iznosi 50 odsto.

BEOGRAD - Na aukciji trogodi...

BEOGRAD - Ukoliko Srbija hit...

ATINA - Primarni budžetski s...

Tržišta

Beogradska berza: Najveći pad imale su akcije Valjaonice bakra Sevojno

22 Jul 2014
Beogradska berza: Najveći pad imale su akcije Valjaonice bakra Sevojno

BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze danas su ostvarili rast vrednosti, BELEX15 0,78 odsto i zaključen je na 588,29 indeksnih poena, a BELEXlajn 0,85 odsto i na kraju trgovanja je vredeo...

Politika i društvo

Više od polovine građana Kraljeva ne plaća porez

22 Jul 2014
Više od polovine građana Kraljeva ne plaća porez

KRALJEVO - Od ukupno 3,6 milijardi dinara, koliko je planirano da se na godišnjem nivou "slije" u budžet Grada Kraljeva, u prvih šest meseci ostvareno je svega 40 odsto.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Srbija se zadužila za 21 milion evra

22 Jul 2014
Srbija se zadužila za 21 milion evra

BEOGRAD - Na aukciji trogodišnjih državnih obveznica Srbije denominovanih u evrima u utorak je prodato 40,11 odsto obima emisije u vrednosti od oko 21 milion evra.

Nekretnine

Stanodavci zakinuli državu za 233 miliona evra

14 Jul 2014
Stanodavci zakinuli državu za 233 miliona evra

BEOGRAD - U Srbiji, a pogotovu u Beogradu, postoji velika grupa utajivača poreza, koji su, zasada nedodirljivi. To su stanodavci.

Sektori

O poskupljenju struje do kraja jula

22 Jul 2014
O poskupljenju struje do kraja jula

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio da će tender za isušivanje Tamnave zapad biti raspisan danas ili sutra i dodao da će se do kraja meseca znati...

Edukacija i karijera

Znate li kada je vreme za novi posao

20 Jul 2014
Znate li kada je vreme za novi posao

Ako mrzite sebe i svoj posao, misli vam lutaju, nemate hobi ili ste društveno neaktivni, vreme je za promene!

Najčitanije

Pretraga

Belex