Test

Proizvodnja bundeve isplativ posao - profit 114% uloženog

Proizvodnja bundeve golice nije zahtevna, a donosi pristojnu zaradu, kažu poljoprivrednici. Ipak, mnogi poljoprivrednici ne mogu da uzmu kredit, zato što nemaju registrovano gazdinstvo.

bundeva

Iako ima diplomu Fakulteta za fizičko vaspitanje, Zoltan Berkeš zarađuje baveći se poljoprivredom. Već 15 godina gaji pšenicu, soju, sočivo, a od nedavno je počeo i bundevu golicu.

"Ulaganja su ista kao kod kukuruza ili suncokreta. Što se tiče tikve, ona daje bolje zemljište, jer će ono što se sadi iduće godine imati minimum 20 odsto više roda", kaže Berkeš. 


Na jedan uloženi čist profit 1,14 evra


Proizvodnja bundeve golice, kažu poljoprivrednici, nije zahtevna, a donosi pristojnu zaradu. Na jedan uloženi evro, čist profit je 1,14 evra.

Računica pokazuje da od jednog hektara bundeve proizvođaču, nakon odbijanja svih troškova, ostaje 500 evra. Zoltan ima ukupno 40 hektara svoje zemlje, a sa još 14 poljoprivrednika u Bečeju bundevu gaji na 200 hektara. To što je gazdinstvo registrovao omogućilo mu je da uzme kredit od 100 hiljada evra i kupi kombajn i sušaru za sušenje semena.

"Što se tiče troškova, uspeli smo da štedimo, jer se nismo trkali, da svako uzme svoj kombajn, nego ovaj jedan kombajn ide kod svakog i jedna sušara radi za svakog i troškovi su nam dosta umanjeni", kaže Berkeš.

I mnogi drugi rado bi registrovali gazdinstvo, ali im je trošak za penzijsko-invalidsko osiguranje preveliki. Ipak, bez toga ne mogu da računaju na subvencije države.

Andraš Boja iz Opštinskog veća za poljoprivredu u Bečeju kaže da PIO fond traži da se plati razlika od vremna se na osobu vodi to poljoprivredno zemljište.

„To je nekada 2,3 godine, nekada 5 do 10, a to nisu mala sredstva", kaže Boja.

Zbog toga se dešava da oni koji nemaju posao odustaju od registracije. S druge strane, poljoprivrednici koji su se opredelili za bundevu golicu mogu da računaju na sve veću tražnju i bolju zaradu.

Sa austrijskom firmom su postigli dogovor za izvoz ovogodišnjeg roda, i to po ceni od oko 3 evra za kilogram sušenog semena. Prosečan prinos suvog semena bundeve golice po hektaru je od 400 do 700 kilograma.


BEOGRAD - Srbija je zemlja v...

NIKOZIJA - Kipar, koji je do...

BEOGRAD - Direktor Srbijagas...

Tržišta

Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

06 Mar 2015
Azijske berze: Rast u Tokiju i Šangaju, na ostalim tržištima oprez

TOKYO - Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i...

Politika i društvo

Gde se sele bogati Kinezi?

06 Mar 2015
Gde se sele bogati Kinezi?

Omiljene destinacije kineskih bogatih emigranata do sada su bile SAD i Kanada, ali se za njihov prijem sada nude Australija, Velika Britanija, pa čak i Grčka.

Sopstveni biznis

Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

01 Mar 2015
Sopstveni biznis spas za višak od 30.000 ljudi

BEOGRAD - Domaća kompanija DNA Communication osmislila je program za pokretanje sopstvenog biznisa namenjen zaposlenima u više od 500 preduzeća koja su u programu restruktuiranja.

Makroekonomija

AON: Visokorizično investirati u Srbiju

06 Mar 2015
AON: Visokorizično investirati u Srbiju

BEOGRAD - Srbija je zemlja visokog rizika za investiranje. Ova ocena proizilazi iz mape geopolitičkih rizika, koju je objavila jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje rizicima AON RISK SOLUTIONS....

Nekretnine

Sektori

Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

06 Mar 2015
Bajatović: Gas nam pada sa 380 na 220 evra

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da bi gas trebalo da pojeftini u trećem tromesečju ove godine i dodao da je faktički počelo restrukturiranje kompanije.

Edukacija i karijera

Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

06 Mar 2015
Počeo Sajam obrazovanja u Beogradu

BEOGRAD - Svečano otvaranje dvodnevnog 12. Međunarodnog sajma obrazovanja EDU fair 2015, pod sloganom "A šta ćeš ti da studiraš?", održaće se danas u hotelu "Kraun plaza" na Novom Beogradu.

Najčitanije

Pretraga

Belex