Test

Mlada vlasnica etno sela uspešna preduzetnica

"U posao sam ušla sa 23 godine, a danas sa još devet koleginica predstavljam Srbiju u EU kao uspešna menadžerka preduzetnik. Ovakvih ambasadora u EU ima 250", kaže za 'Blic' Sanja Knežević, diplomirani arheolog, vlasnik i direktor etno-sela Latkovac kod Aleksandrovca.

sanja-knezevic1

Ona kaže da je prednost evropskih preduzetnika što imaju mogućnost da za svoje ideje lako dođu do sredstava iz EU fondova.

"Zvala sam, pisala i više puta pokušavala da zakažem sastanak u Ministarstvu za ekonomiju Srbije. Nisam tražila novac. Htela sam da uspostavim kontakt, da im kažem čime se bavim, kako to radim, da znaju da postojim jer od toga u krajnjoj liniji korist može da ima i država. Nikada nisam dobila nikakav odgovor svih ovih godina. I dalje su preduzetnicima uglavnom kod nas mnoga vrata zatvorena", objašnjava Knežević.

Kada je počinjala biznis, kaže da su je svi gledali uz komentar: Važi, dete , ali idi ti kući...

"Ja se nisam dala, verovala sam u cilj i on se lagano ostvaruje. Projekat rekonstrukcije zaseoka Latkovac procenjen je 2006. godine, kada sam počela posao, na 15 miliona dinara. Ja nisam krenula od nule, već ispod nule. Konkurisala sam i dobila tri miliona od Fonda za razvoj i krenula u posao. To je sve što sam dobila sa strane. Adaptacija je trajala nekoliko meseci i jula 2007. stigli su prvi gosti", ponosno kaže vlasnica etno sela.

U Srbiji je sada mnogo etno-sela, čak i etno-kafana. Verovala je, međutim, da uz drugačiji pristup njen biznis ima budućnost. Sezonu počinje slikarskom kolonijom, dogodine će biti i stranaca umetnika. Organizuje dečji festival etno-muzike, zatim festival klasične muzike. Gostovao je Emil Karamazov, a dogodine će Stefan Milenković. Svi oni dovode svoje studente i u Latkovcu drže master časove desetak dana, a uveče sviraju na koncertu.

"Ako izuzmem kredit koji još otplaćujem, nadam se da ću uspeti da ga refinansiram, sve ostalo je u redu", kaže ona.

Za pet godina projekat Latkovac vidi kao potpuno samoodrživu priču bez podsticaja. Vidi još više dobrih sadržaja i gostiju. Za deset godina smatra da će biti uspešan menadžer koji će upravljati još većim poslom. Latkovac ima četiri kuće stare preko 120 godina, potpuno adaptirane za goste. Poseduje restoran, biblioteku, galerijski prostor, etno-dućan i ambar. U prvoj godini rada bilo je oko 3.000 dnevnih poseta i do 500 noćenja.

BEOGRAD - Malim akcionarima ...

BEOGRAD - Zbog višemesečnih ...

SAN HUAN/NJUJORK - Guverner ...

Tržišta

Politika i društvo

Sopstveni biznis

Tri najčešće greške pri izboru lokacije za privatan biznis

23 Jun 2015
Tri najčešće greške pri izboru lokacije za privatan biznis

Lokacija je veoma bitna stavka, ne samo za kupovinu kuće, već i za vaš mali privatni biznis. Ona vam u mnogome može pomoći da unapredite svoje poslovanje.

Makroekonomija

Portoriko ne može da otplaćuje javni dug

29 Jun 2015
Portoriko ne može da otplaćuje javni dug

SAN HUAN/NJUJORK - Guverner Portorika Alehandro Garsija Padilja izjavio je da ta ostrvska zemlja nije u stanju da otplaćuje svoj javni dug težak oko 72 milijarde dolara.

Nekretnine

Kuće na licitaciji u pola cene

29 Jun 2015
Kuće na licitaciji u pola cene

BEOGRAD - Zbog višemesečnih kašnjenja sa otplatom rata kredita, ili neplaćenih računa za gas, do početka avgusta u Novom Sadu i okolini na licitaciji će biti ponuđeno više od 30...

Sektori

Od 1. jula niža cena gasa

23 Jun 2015
Od 1. jula niža cena gasa

BEOGRAD - Cena gasa za javno snabdevanje u Srbiji trebalo bi da bude smanjena za 12,58 odsto od 1. jula, saopštilo je Javno preduzeće Srbijagas.

Edukacija i karijera

Ovo su novi HIT poslovi

27 Jun 2015
Ovo su novi HIT poslovi

Nov stil života, koji nosi i nove potrebe i zahteve tržišta, ali pre svega razvoj novih tehnologija, doprineli su da stari zanati ustuknu pred novim zanimanjima.

Najčitanije

Pretraga

Belex