Test

Uzgajanje belog luka unosan biznis - zarada 22 hiljade evra po hektaru

Cena domaćeg belog luka po kilogramu je svega pola evra, a prodajna čak pet evra.

agrar-beli-luk

Interesovanje ratara rudničko-takovskog kraja zavladalo je za proizvodnju domaćih sorti belog luka, i to naveliko. Razlozi interesovanja su odličan profit sa većih plantaža domaćeg luka, relativno laka proizvodnja i to što mnogi imaju višak njiva na kojima gaje kulture koje donose lošu zaradu.

Savetnik za povrtarsku proizvodnju u Poljoprivrednoj stanici u Čačku Milan Damnjanović kaže da se beli luk sada u Srbiji proizvodi u minimalnim količinama, a čista zarada sa jednog hektara moze da iznosi oko 22.000 evra.

"Prodajna cena za kilogram belog luka je minimum pet evra, za njegovu proizvodnju treba uložiti pola evra i to je najrentabilnija delatnost, a kod nas se četiri puta manje proizvodi nego u Americi", rekao je Damnjanović.

"Prava je tragedija za srpskog seljaka što se domaći beli luk neopravdano malo gaji jer su ga i sa našeg tržišta istisnuli kineski izvoznici", kaže Milan Damljanović.

"Kod nas, trgovci na veliko, pogotovo supermarketi, nemaju nigde da kupe ni 10 tona domaćeg luka odjednom. Kineski ima proizvodnu cenu je 30 evrocenti po kilogramu, a kvalitet mnogo lošiji od našeg luka. Sađenje kineskih sorti na našim njivama izuzetno je štetno za Srbiju", poručuje on.

Godišnji izveštaj EK o napre...

BEOGRAD - Ministri zemalja č...

BEOGRAD - Potpredsednik Vlad...

Tržišta

Beogradska berza: Pad vrednosti indeksa, najprometnije akcije Alfa Plama

22 Sep 2014
Beogradska berza: Pad vrednosti indeksa, najprometnije akcije Alfa Plama

BEOGRAD - Na početku nove sedmice indeksi su upisali pad vrednosti dok je ukupan promet akcijama iznosio tek 21,5 miliona dinara.

Politika i društvo

EK: Srbija je ostvarila napredak

22 Sep 2014
EK: Srbija je ostvarila napredak

Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije konstatuje značajan ili umeren napredak u većini oblasti važnih za proces evropskih integracija, a kritike se odnose na ljudska prava, pre svega LGBT populacije,...

Sopstveni biznis

Makroekonomija

G20 će podstaći svetsku ekonomiju s 2.000 milijardi dolara

22 Sep 2014
G20 će podstaći svetsku ekonomiju s 2.000 milijardi dolara

CAIRNS - Finansijski čelnici skupine G20 najvećih svetskih ekonomija poručili su da su blizu dogovoru o ubrizgavanju novih 2.000 milijardi dolara u svetsku ekonomiju.

Nekretnine

Počinje kontrola državnih nekretnina

21 Sep 2014
Počinje kontrola državnih nekretnina

BEOGRAD - Državna revizorska institucija počela je drugu reviziju svrsishodnosti poslovanja koja se odnosi na raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srbije.

Sektori

Utorak dan D za Južni tok

22 Sep 2014
Utorak dan D za Južni tok

BEOGRAD - Ministri zemalja članica Energetske zajednice razmotriće u utorak, 24. septembra, na sastanku u Kijevu, izgradnju gasovoda Južni tok.

Edukacija i karijera

Nemačkoj potrebne zanatlije

22 Sep 2014
Nemačkoj potrebne zanatlije

BERLIN - Preduzetnici u Nemačkoj suočeni su s problemom nedostatka zanatskih učnika i pomoćne radne snage.

Najčitanije

Pretraga

Belex