Test

Uzgajanje belog luka unosan biznis - zarada 22 hiljade evra po hektaru

Cena domaćeg belog luka po kilogramu je svega pola evra, a prodajna čak pet evra.

agrar-beli-luk

Interesovanje ratara rudničko-takovskog kraja zavladalo je za proizvodnju domaćih sorti belog luka, i to naveliko. Razlozi interesovanja su odličan profit sa većih plantaža domaćeg luka, relativno laka proizvodnja i to što mnogi imaju višak njiva na kojima gaje kulture koje donose lošu zaradu.

Savetnik za povrtarsku proizvodnju u Poljoprivrednoj stanici u Čačku Milan Damnjanović kaže da se beli luk sada u Srbiji proizvodi u minimalnim količinama, a čista zarada sa jednog hektara moze da iznosi oko 22.000 evra.

"Prodajna cena za kilogram belog luka je minimum pet evra, za njegovu proizvodnju treba uložiti pola evra i to je najrentabilnija delatnost, a kod nas se četiri puta manje proizvodi nego u Americi", rekao je Damnjanović.

"Prava je tragedija za srpskog seljaka što se domaći beli luk neopravdano malo gaji jer su ga i sa našeg tržišta istisnuli kineski izvoznici", kaže Milan Damljanović.

"Kod nas, trgovci na veliko, pogotovo supermarketi, nemaju nigde da kupe ni 10 tona domaćeg luka odjednom. Kineski ima proizvodnu cenu je 30 evrocenti po kilogramu, a kvalitet mnogo lošiji od našeg luka. Sađenje kineskih sorti na našim njivama izuzetno je štetno za Srbiju", poručuje on.

PEKING - Aktivnost kineskog ...

BEOGRAD - Gas za domaćinstva...

BEOGRAD - Miodrag Kostić, vl...

Tržišta

Argentinska tržišta uzdrmana bankrotom, posledice i u Brazilu i Urugvaju

01 Aug 2014
Argentinska tržišta uzdrmana bankrotom, posledice i u Brazilu i Urugvaju

BUENOS AIRES - Na argentinskim tržištima u četvrtak su oštro pale vrednosti akcija, obveznica i peza, nakon što je treće po veličini južnoamerička ekonomija bankrotirala po drugi put u 12...

Politika i društvo

Evo ko je imao najviše koristi od EU

01 Aug 2014
Evo ko je imao najviše koristi od EU

BRISEL - Nemačka i Danska najviše su profitirale od zajedničkog tržišta Evropske unije, pokazuje analiza jednog švajcarskog ekonomskog instituta.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Kina nadmašila sve prognoze

01 Aug 2014
Kina nadmašila sve prognoze

PEKING - Aktivnost kineskog prerađivačkog sektora oštro je porasla u julu, napredujući najbržim tempom u više od dve godine.

Nekretnine

Mega spajanje u svetu nekretnina

30 Jul 2014
Mega spajanje u svetu nekretnina

Francuska investiciona kompanija Klepierre kupiće holandsku kompaniju za trgovinu nekretninama Corio s ciljem da objedinjavanjem dve kompanije stvori evropskog lidera u toj vrsti delatnosti.

Sektori

"Crveni oktobar" kupuje smederevsku železaru

01 Aug 2014
"Crveni oktobar" kupuje smederevsku železaru

BEOGRAD - Crveni oktobar (Krasnij oktjabr), jedan od najvećih ruskih proizvođača čelika, najizgledniji je kupac smederevske železare, saznaje Danas.

Edukacija i karijera

Aviomehaničari i piloti - najtraženija zanimanja u narednih 20 godina

31 Jul 2014
Aviomehaničari i piloti - najtraženija zanimanja u narednih 20 godina

Potražnja za pilotima u narednih 20 godina će ponovo porasti sudeći po obimu isporke novih aviona, smatraju stručnjici američkog proizvođača aviona Boing.

Najčitanije

Pretraga

Belex