Test

Toplica Spasojević: Najveći deo preduzeća neće preživeti godinu

Toplica Spasojević, vlasnik ITM-a kaže da su zbog kolebanja kursa u najvećem problemu proizvođači koji su investirali da bi pokrenuli proizvodnju.

toplica-spasojevic

On smatra da guverner NBS Dejan Šoškić greši kada kaže da se slabljenje dinara pre ili posle neće preliti na cene.

"Niko nije lud da kupuje robu ili sirovinu po kursu od 110, a prodaje po 100 dinara", kaže on.

"Evo, videćete šta će se desiti. Ako meni padne tražnja za nekom robom, manje ću je uvoziti ili ću prestati da je kupujem. Proizvođači i trgovci nemaju više prostora da trošak rasta kursa prebacuju na sebe. Da su u NBS pogledali bilanse preduzeća, sve bi im bilo jasno. Nema više tih zarada kao nekad. Najveći deo preduzeća neće preživeti ovu godinu", kaže vlasnik ITM-a.

Elektrošok za privrednike

U godini koja je neslavno počela, kada se očekuje privredna stagnacija, a uz to je još i februar doneo restrikcije struje i mrazeve, slabljenje dinara za mnoge preduzetnike došlo je kao elektrošok. Prema Spasojevićevoj oceni, u najvećem problemu su proizvođači koji su investirali novac da bi pokrenuli proizvodnju. Sada su im troškovi otplate zajma drastično porasli, a tražnja za robom pada.

Hedžovanje teško primenljivo u praksi

Svaki put kad privrednici počnu da zbrajaju gubitke zbog kursa, iz NBS obično stigne pitanje zašto se nisu zaštitili od valutnog rizika takozvanom terminskom kupovinom deviza. Time će im kurs postati predvidljiv, a i smanjiće gubitke, ističu obično u centralnoj banci. Spasojević, ipak, kaže da je ta ideja teško primenljiva u praksi.

"Nije tu reč samo o jednoj transakciji. Dnevno imamo i po stotinu transakcija. Ne možemo non-stop da se 'hedžujemo'", kaže vlasnik ITM-a.

To bi značilo da bismo stalno morali da potpisujemo terminske ugovore. Ali, problem je to što niko u Narodnoj banci nema jedan dan iskustva u privredi i zato to može da savetuje.

BEOGRAD - Trgovci, kuvari i ...

BEOGRAD - Premijer Srbije Al...

LONDON - Velika Britanija id...

Tržišta

Dinar jača u ponedeljak, srednji kurs 120,4 dinara za evro

27 Dec 2014
Dinar jača u ponedeljak, srednji kurs 120,4 dinara za evro

BEOGRAD - Dinar će u ponedeljak, 29. decembra ojačati 0,2 odsto ili 28 para i zvanični srednji kurs će biti 120,4060 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Politika i društvo

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Nekretnine

Pala izgradnja stanova

22 Dec 2014
Pala izgradnja stanova

BEOGRAD - Prema broju dozvola izdatih u oktobru, prijavljena je izgradnja 798 stanova s prosečnom površinom 70,8 metra kvadratna, što je manje za 30,2 odsto nego u oktobru 2013. godine.

Sektori

Novac od prodaje Telekoma za investicije i privredni rast

27 Dec 2014
Novac od prodaje Telekoma za investicije i privredni rast

BEOGRAD - Vlada Srbije novac od prodaje Telekoma Srbije neće koristiti za pokrivanje budžetskog deficita već za investicije i privredni rast.

Edukacija i karijera

Qatar Airways ponovo traži radnike u Beogradu

26 Dec 2014
Qatar Airways ponovo traži radnike u Beogradu

BEOGRAD - Aviokompanija "Qatar Airways" ponovo traži kabinsko osoblje u Beogradu.

Najčitanije

Pretraga

Belex