Test

Srbija novi eldorado za italijanske ulagače

Zbog niskih troškova rada, povoljnog poreskog sistema i značajnih novčanih podsticaja koje daje država Srbija je novi eldorado za italijanske ulagače.

italija3

Za samo godinu dana broj italijanskih firmi u Srbiji porastao je za 120 i sada ih je ukupno 400. Italijanska ulaganja dostižu cifru od 2,6 milijardi evra.

Italijanske firme danas ostvaruju obrt od oko 2,5 milijardi evra, zapošljavaju oko 20.000 radnika i ubedljivo najviše, preko 60 odsto, posluju u tekstilnoj industriji.

U granama poput tekstilne industrije upravo je cena rada presudan faktor da donesu odluku o ulaganju, kaže Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Pored toga, Italijane zanima koliko su brze carinske procedure, naročito sa Mađarskom.

"Često pitaju i za sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, s tim što su im šanse za izvoz na to tržište male, budući da samo Fiat može da isporuči velike količine robe, a automobili su izuzeti iz sporazuma" , objašnjava Miloradović.

On kaže i da je 80 odsto proizvodnje italijanskih firmi namenjeno izvozu, mahom u zemlje Evropske unije. Stoga se u poslednjih pet godina promenila i struktura spoljnotrgovinske razmene jer je Srbija skoro udvostručila svoj izvoz u Italiju na 936 miliona evra prošle godine.

Međutim, upravo to bi moglo biti veliki minus u godinama krize. Stalni predstavnik MMF-a Bogdan Lisovolik skoro je upozorio da je za privredni oporavak Srbije loše što su joj glavni spoljnotrgovinski partneri, kao i strani ulagači, iz zemalja u dubokoj recesiji, misleći i na Italiju.

BEOGRAD - Guvernerka Narodne...

BEOGRAD - Bankarski sektor u...

Posle dve godine neprekidnog...

Tržišta

Azijske berze: Slabašni poslovni rezultati spustili indekse

25 Jul 2014
Azijske berze: Slabašni poslovni rezultati spustili indekse

TOKYO - Na većini azijskih berzi cene akcija su jutros pale jer ulagačima nedostaje novih podsticaja, s obzirom na jučerašnju stagnaciju indeksa na Wall Streetu i anemične poslovne rezultate kompanija.

Politika i društvo

Kanada uvodi sankcije prema ruskim firmama i bankama

25 Jul 2014
Kanada uvodi sankcije prema ruskim firmama i bankama

Kanada je će uvesti sankcije prema mnogobrojnim ruskim kompanijama i bankama kako bi kaznila Moskvu zbog, kako je navedeno, ilegalne okupacije Krima.

Sopstveni biznis

Makroekonomija

Rekordan trgovinski deficit Japana

25 Jul 2014
Rekordan trgovinski deficit Japana

Posle dve godine neprekidnog trgovinskog deficita, s rekordom u prvih šest meseci ove godine, Japan koji do sada nikada nije toliko loše privredno stajao, ne može da oživi svoju spoljnu...

Nekretnine

Sektori

O poskupljenju struje do kraja jula

22 Jul 2014
O poskupljenju struje do kraja jula

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio da će tender za isušivanje Tamnave zapad biti raspisan danas ili sutra i dodao da će se do kraja meseca znati...

Edukacija i karijera

Beer fest: Posao za 500 mladih

23 Jul 2014
Beer fest: Posao za 500 mladih

BEOGRAD - Beogradska kulturna mreža zaposliće više od 500 mladih ljudi na Beer festu koji počinje 13. avgusta, najavili su producenti festivala.

Najčitanije

Pretraga

Belex