Test

Srbija novi eldorado za italijanske ulagače

Zbog niskih troškova rada, povoljnog poreskog sistema i značajnih novčanih podsticaja koje daje država Srbija je novi eldorado za italijanske ulagače.

italija3

Za samo godinu dana broj italijanskih firmi u Srbiji porastao je za 120 i sada ih je ukupno 400. Italijanska ulaganja dostižu cifru od 2,6 milijardi evra.

Italijanske firme danas ostvaruju obrt od oko 2,5 milijardi evra, zapošljavaju oko 20.000 radnika i ubedljivo najviše, preko 60 odsto, posluju u tekstilnoj industriji.

U granama poput tekstilne industrije upravo je cena rada presudan faktor da donesu odluku o ulaganju, kaže Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Pored toga, Italijane zanima koliko su brze carinske procedure, naročito sa Mađarskom.

"Često pitaju i za sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, s tim što su im šanse za izvoz na to tržište male, budući da samo Fiat može da isporuči velike količine robe, a automobili su izuzeti iz sporazuma" , objašnjava Miloradović.

On kaže i da je 80 odsto proizvodnje italijanskih firmi namenjeno izvozu, mahom u zemlje Evropske unije. Stoga se u poslednjih pet godina promenila i struktura spoljnotrgovinske razmene jer je Srbija skoro udvostručila svoj izvoz u Italiju na 936 miliona evra prošle godine.

Međutim, upravo to bi moglo biti veliki minus u godinama krize. Stalni predstavnik MMF-a Bogdan Lisovolik skoro je upozorio da je za privredni oporavak Srbije loše što su joj glavni spoljnotrgovinski partneri, kao i strani ulagači, iz zemalja u dubokoj recesiji, misleći i na Italiju.

Tržišta

Politika i društvo

Katar gradi sedam "gradova" za 250.000 radnika

06 May 2015
Katar gradi sedam "gradova" za 250.000 radnika

Katar će izgraditi sedam ''gradova'' koji će biti dom za 258.000 migranata - radnika, a oni će graditi potrebnu infrastrukturu za odigravanje Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Sopstveni biznis

Jedinstvena prilika za preduzetnike - "Growth Rules" radionica StartLabsa

06 May 2015
Jedinstvena prilika za preduzetnike - "Growth Rules" radionica StartLabsa

Od 18. do 20. maja ove godine, američki investicioni fond StartLabs će organizovati seriju radionica namenjenih IT startup kompanijama iz regiona koje pokušavaju da svoj proizvod plasiraju na globalno tržište.

Makroekonomija

Evropska komisija: Rast svih kandidata osim Srbije

06 May 2015
Evropska komisija: Rast svih kandidata osim Srbije

BRISEL - Predviđanja EK su da Srbiju u ovoj godini čeka negativni privredni rast od 0,1 odsto, a u narednoj godini rast od 1,2 odsto.

Nekretnine

Sektori

Bez licence ostaje 4.575 lekara u Srbiji

04 May 2015
Bez licence ostaje 4.575 lekara u Srbiji

BEOGRAD - Pošto se nisu dodatno edukovali, dovoljan broj bodova nije sakupilo čak 15 odsto doktora, zbog čega će najverovatnije izgubiti dozvolu za rad.

Edukacija i karijera

Italijani nude posao za još 150 radnika

02 May 2015
Italijani nude posao za još 150 radnika

JAGODINA - Fabrici italijanske Kompanije "Confezioni Andrea Serbia" za proizvodnju automobilskih cerade u Jagodini potrebno je 150 radnika raznih profila.

Najčitanije

Pretraga

Belex