Test

Jat uzima na lizing dva aviona

BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija Jat airways nabaviće na lizing dva boeingova aviona od kompanije Bulgaria air i tokom ove nedelje biće ugovoreni detalji tog posla, rečeno je u Ministarstvu saobraćaja.

jatairways

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović je potvrdio da je reč o avionima boeing 737-300.

Popović je rekao da će Jat sa već na lizing iznajmljena dva aviona ATR, koji su nedavno stigli iz Danske u Beograd, kao i dva boeinga iz Bugarske, tokom ove sezone imati ukupno 15 aviona - 14 i jedan rezervni Aviogeneksov boeing.

Prema njegovim rečima, Jatu će biti na raspolaganju pet ATR-ova i 10 boinga. Avioni iz Bugarske biće iznajmljeni na godinu dana.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je prošlog meseca da Jat airways neće zaboraviti obavezu da obnovi stari ugovor o nabavci aviona sa francuskim proizvođačem Erbas. U Ministarstvu saobraćaju je tada rečeno da će Jat uskoro rešiti pitanje starog ugovora i privesti kraju planiranu kupovinu četiri nova Erbasa.

Srpski avioprevoznik je 1998. potpisao ugovor sa Erbasom o kupovini osam aviona A-319, u vrednosti oko 580 miliona dolara, koji nije realizovan zbog NATO bombardovanja Srbije. Jat airways je pre toga uplatio avans od 23,5 miliona dolara, a prvi avion je trebalo da stigne u Srbiju 2005. godine.